Turizmin Oscarı “Fijet Altın Elma” Ödülü Konyanın

Turizmin Oscarı “Fijet Altın Elma” Ödülü Konyanın
Dünyada turizmin Oscar’ı olarak kabul edilen "FİJET Altın Elma", düzenlenen törenle Konya’ya verildi.

Dünya Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği (FİJET) tarafından, tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkılması nedeniyle Konya’ya verilmesi kararlaştırılan Altın Elma (The Golden Apple) ödülü düzenlenen törenle takdim edildi. Yoğun katılımla gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Konya’nın kültürü ve turizmi ile dünü bugüne taşıyarak yarınki nesillere ulaştırmayı ilke edinmiş bir şehir olduğunu belirerek, Konya’nın bugünkü haline kavuşmasında büyük emeği geçen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti.

FİJET Başkanı ve Tunus Eski Turizm Bakanı Tijani Haddad, Konya’nın son derece güzel, temiz ve yeşil bir şehir olduğuna vurgu yaparak, Konya’nın aynı zamanda bir dini turizm destinasyonu olduğunu belirtti. Konya’ya her sene 2 milyondan fazla turistin geldiğini anımsatan Haddad, “Mevlana Celaleddin Rumi tarafından bırakılmış Konya’da çok önemli bir miras var ve bu mirasa sahip çıkılıyor. Bizler Konya’daki tarihi ve kültürel değerleri, dini mirası çok iyi tanıyoruz. İşte bu nedenle FİJET’in yönetim kurulu olarak oy birliği ile Altın Elma ödülünü Konya’ya verme kararını aldık” dedi.

"Dünya’da savaş yerine barışı istiyorsak, turizmi desteklemeliyiz"

Turizm’in Oscar’ı kabul edilen ödülü Konya’ya kazandırmaktan dolayı çok mutlu olduklarını dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, ödülü Konya’ya layık gören Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu’na teşekkür etti. 2017 turizm ödülünün Konya’ya verilmesinin Konya turizmi açısından adeta yeni bir miladı oluşturduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Aslında savaşların, zulümlerin, göçlerin, çekilen sıkıntıların, kavgaların, anarşilerin panzehirinden biri de insanların birbiriyle tanışması kaynaşması, kültürlerin buluşmasıdır. Dünyada savaş yerine barışı istiyorsak, zulmün yerini adalet alsın istiyorsak, düşmanlığın yerini dostluğa, kardeşliğe bırakmasını istiyorsak, turizmi de desteklememiz gerekiyor” diye konuştu.

"Konya tüm insanlığın bir değeridir"

Turizmin insanlığa siyasal, ekonomik ve kültürel birçok katkısı olduğuna işaret eden Başkan Akyürek, insanlığın barış içerisinde yaşaması açısından turizmin gelişmesi, geliştirilmesi ve bu konunun gündem yapılmasının önemine dikkat çekti. Başkan Akyürek, “Bu çabaları da insanlığa barış getirmenin bir vesilesi yapmaya çalıştığımızın farkındayız. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla Konya olarak her alanda değişik çalışmalara imza atıyoruz. Çünkü Konya insanlığa miras bırakılan şehirlerden, yerleşim yerlerinden birisidir. İnsanlık mirası değerlerden birisidir. Konya sadece Konya’da yaşayanların şehri, Konya’da yaşayanların mülkiyetinde olan bir yerleşim yeri değildir. Konya aynı zamanda tüm insanlığın bir değeridir. Tüm insanlığa miras bırakılan bir yerleşim yeridir” diye konuştu.

"Sorumluluklarımız arttı"

Tarihi ve turistik mekanların yeniden düzenlenmesi ve hayata kazandırılması, turizm çeşitliğinin sağlanması, turizm alt yapısının Konya’da güçlendirilmesi konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Başkan Akyürek, Altın Elma ödülünü almanın kendilerine yeni bir sorumluluk getirdiğine vurgu yaptı. Başkan Akyürek, “Projelerimizi, programlarımızı ona göre yeniden düzenleyeceğiz. 2016 İslam Turizm Başkenti olan Konya, 2017’de de Dünya Turizm Oscar’ını kazanarak bu süreçte turizm açısından güçlenerek yoluna devam etmektedir. Konya’daki tüm kurum ve kuruluşlarımızla birçok yeni çalışmaya imza atacağız” diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından Başkan Akyürek, Altın Elma ödülünü FİJET Başkanı Tijani Haddad’ın elinden aldı. UNESCO Üyesi olan Dünya Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği’nin 33 ülkede 750 üyesi bulunuyor. 1971 yılından bu yana verilen “The Golden Apple” turizm oscarı sayılıyor ve dünyanın en prestijli turizm ödülleri arasında yer alıyor.