TÜBİTAK aşı çalışmalarına hız verdi

TÜBİTAK aşı çalışmalarına hız verdi
17 ilaç ve aşı üzerinde çalışmalarını sürdüren TÜBİTAK, müjdeli haberi haziranda vermek istiyor.

Tüm dünyaya yayılan ve her gün binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüse karşı tüm ülkelerce, aşı bulma seferberliği ilan edildi.

 

Koronavirüste tedavi için dışa bağımlı olmak istemeyen Türkiye de çalışmalarını hızlandırdı...

 

Bu kapsamda, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tedavisine yönelik oluşturulan KOVİD-19 Türkiye Platformu, aşı ve ilaç çalışmalarını sürdürüyor.

 

29 ÜNİVERSİTE, 8 FİRMA, 9 ARAŞTIRMA KURUMU

29 üniversite, 8 firma, 9 araştırma kurumunun yer aldığı çalışmalarda 17 farklı proje yürütülüyor.

 

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan TÜBİTAK Gen Mühendislik Biyoteknoloji Enstitüsü’nde kurulan laboratuvarda aşı ve ilaç çalışmaları sürdürülürken, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

17 TANE AŞI VE İLAÇ PROJESİ

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yaptığı açıklamada, “Öncelikle şu  bazen kamuoyunda karıştırılan bir konu olabiliyor. İlaç ne işe yarıyor yani nedir, aşı nedir? Bazen bu ikisi birbirinin alternatifi olarak gözüküyor. İki çalışma eş zamanlı yürüyor. İlaçtan kastımız bu hastalıkla ne yazık ki buluşmuş ve bir tedavi aşamasında olan hastalarımıza vatandaşlarımıza yönelik. Aşı ise şu an bulaşmamış gelecekte hangi aşamada bulaşacağı bu birinci aşama, ikinci dalga, üçüncü dalga deniliyor. Yani dolayısıyla henüz bağışıklık kazanmamışsa kalıcı bir çözüm oluşturmak için kullanılan bir teknoloji. Yani dolayısıyla hem ilaç için hem de aşı için ihtiyacımız olan bir durum. İlaçla ilgili olarak daha önceki kamuoyuyla paylaşmış olduğumuz bilgilerde öncelikle 17 tane bizim aşı ve ilaçla ilgili projemiz yürütülüyor.” dedi.