Taşlar KOP’la Toprağa Dönüşüyor

Taşlar KOP’la Toprağa Dönüşüyor
“Taşlar KOP’la Toprağa Dönüşüyor, Toprak Tohumla Buluşuyor” Projesi Tarla Günü Düzenlendi

Projesi Kâzımkarabekir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen “Taşlar KOP’la Toprağa Dönüşüyor, Toprak Tohumla Buluşuyor” projesi tarla günü düzenlendi.  23 Eylül 2019 tarihinde Kâzımkarabekir ilçemizde düzenlenen tarla gününe: Kâzımkarabekir Kaymakamı Mehmet Ali ATAK, Kâzımkarabekir Belediye Başkanı Recep BOYACIOĞLU, İl Genel Meclis Üyeleri Durmuş DEMİRCİ ve Durmuş KILBASANLI, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Enes YILDIZ, İlçe Emniyet Amiri V. Bekir İLHAN, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri, İlçe Protokolü, teknik personel ve üreticilerimiz katılmıştır. 
Proje ile ilçe sınırlarında bulunan arazilerin yapısını bozmadan organik maddece zenginleşmesini sağlamak, anız yangınlarının önüne geçmek, taşlı arazilerin tarıma kazandırılması ile sürdürülebilir tarımın desteklenmesi amaçlanmıştır. 
Toprak işleme imkanı zor olan, taşlık, organik madde miktarının az, suyun yetersiz, verimin düşük olduğu arazilerimizde söz konusu taş parçalama makinesi ile bu taşların parçalanması ve anızların parçalanması sağlanacaktır. Kullanılmayan taşlı araziler tarıma ve ekonomiye kazandırılmış olacak, sürdürülebilir ve etkin toprak kullanımının sağlanmasına katkıda bulunulacaktır. Ayrıca taşlı toprak yapısına sahip bölgede toprakların korunması ve toprak organik maddesinin artırılmasına yönelik uygulamalar çiftçilerimize öğretilerek gerekli bilgi ve beceri kazandırılacaktır. 
Projenin toplam bütçesi 262.600 TL olup, Taş Kırma, Sap Parçalama, Katı Gübre Dağıtma Makinesi ve Dik Rotövatör alımı gerçekleşmiştir. Proje kapsamında alınan bu 4 makine bölge üreticilerimizin hizmetine sunulacaktır. Tarla günü taş parçalama makinesi ve katı gübre dağıtma makinesinin arazide çalıştırılarak toprak işlemenin gösterilmesi ile sona ermiştir.