Tarsus Kurtuluşunu Kutladı

Tarsus Kurtuluşunu Kutladı
Mersin’in Tarsus ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Kutlamalar, Aznakay Parkı önünde başlayan kortej yürüyüşü ile başladı.

Yürüyüşe Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Garnizon Komutan Selim Onaran, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılınç, İlçe Jandarma Komutanı Mahmut Erin, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, siyasi parti temsilcileri, Kuvayi Milliyeciler ve Muharip Gaziler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tarsus Şehitliğine geçilip dualar okundu. Daha sonra Cumhuriyet Alanındaki tören Atatürk Anıtına Çelenk sunumu, İstiklal Marşı ve saygı duruşundan bulunulmasıyla başladı.

Tarsus’un Çukurova işgalinde ilk hareketi ve baş kaldırışın yaptığı kent olduğunu söyleyen Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Tarsus’un düşman işgalinin yıldönümünü coşkuyla kutladıklarını söyledi. Başkan Can, ““Bundan tam 96 yıl önce atalarımız, kirli Fransız çizmeleriyle işgal edilmiş bu toprakları Karboğazı’ndan başlatılan bir kuvvayı milliye hareketiyle temizlemiş, bu topraklarda hür ve bağımsız olarak yaşama iradesini ortaya koymuş, Türk’ün bir ve beraber olduğunda asla esir edilemeyeceğini, boyunduruk altında yaşayamayacağını dost, düşman tüm dünyaya haykırmıştır. Bugün, Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Kurtuluş mücadelesinde, esareti tarihin hiçbir döneminde kabul etmeyen Türk milletinin Tarsus’ta ateşle imtihan olduğu gündür" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’da, “Bu güzel kentimizin kurtuluşunun 96. Yıldönümünü kutluyor, bu kurtuluşta emek çeken can veren, kan veren bütün şehitlerimizi saygıyla minnetle anıyorum. Belediye başkanımız Orta Asya’dan bugüne kadar Türk milletinin yaşadığı safhaları Tarsus’un kurtuluşunu ülkemizin kurtuluşunu ve bu uğurda can veren kan veren bütün şehitlerimizi ve özellikle de Atatürk’ümüzü çok güzel veciz sözlerle ifade etti. Bu topraklar bu millete spor totodan ya da ikramiye ile çıkmadı. Bu topraklarda bugün bizler hür ve bağımsız olarak yaşıyorsak bunun bir sebebi var. Bize bu toprakları hür ve bağımsız olarak bırakan ceddimiz çok büyük mücadeleler verdi" diye konuştu.

15 Temmuz’un Türk tarihinde unutulmaması gereken bir hainlik girişimi olduğunu ifade eden Kocamaz, "Bu ülkedeki insanları birbirine kırdırmak isteyen isterse Allah desin isterse İllallah desin Türk Milletini her zaman karşısında bulacaktır. Ben sizlerin bir kez daha bu güzel kurtuluş gününü tebrik ediyorum. Birlik ve beraberliğimize barış ve kardeşliğimize vesile olmasını temenni ediyorum” ifadesini kullandı.

Program daha sonra öğrenciler ve bir muharip gazinin şiir okuması, halk oyunları, mehter ve Kilis davul gösterisi ve geçit töreni ile sona erdi.