Tarım İl müdürlüğü Karaman'da ki kurbanlık sayısını açıkladı

Tarım İl müdürlüğü Karaman'da ki kurbanlık sayısını açıkladı
Tarım İl Müdürlüğü Karaman'da kaç tane büyük ve küçük baş kurbalık olduğunu açıkladı
Karaman Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş, 9 Temmuz'da başlayacak Kurban bayramı öncesinde Karaman'da 3 bin büyükbaş, 50 bin civarında ise küçükbaş kurbanlık hayvan bulunduğunu ve bu kurbanlık hayvan sayısının Karaman için yeterli miktarda olduğunu, ayrıca çevre illere de kurbanlık hayvan gönderildiğini açıkladı.
 
İl Müdürü Şahinbaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı dolayısı ile Hayvan sağlığı, sağlıklı et ve gıda tüketimi denildiğinde elbette ilk akla gelen Tarım ve Orman Bakanlığımız olmakla birlikte Kurban Bayramı, her bireyin sorumluluk sahibi olmasını gerektiren bir süreçtir. Celebinden kasabına, kasabından vatandaşına herkes bu dört günlük sürecin önemli bir parçasıdır. Hayvan satış yerleri ve kesim yerleri kamu kurumları koordinasyonunda düzenlenmekte ve denetlenmektedir. Halkımızı ilçe kurban hizmetleri komisyonlarının belirlediği geçici kurban satış ve kurban kesim yerlerinde kurbanlıklarını almak ve izinli kesim yerlerini kullanmak konusunda uyarmak isteriz.
 
Hayvanlarımızı koruyup artışını sağlayabilmek adına gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanlarının kurban olarak satılmasına kurban satış yerlerine sokulmasına ve kurbanlık olarak kesilmesine Bakanlığımız tarafından yasak getirilmiştir. Bakanlığımız hayvan bilgi ve hareketlerini düzenleyen TÜRKVET' sisteminde kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/web sayfasını hazırlayarak kullanıma açmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Ayrıca söz konusu bilgilerin sorgulanabileceği" HaySag" isimli mobil uygulama geliştirilerek kullanıma açılmıştır. Satın alınacak kurbanlıklarla ilgili bilgilere vatandaşlarımız bu şekilde ulaşabilirler. Vatandaşlarımız hayvan seçerken gebe ve damızlık dişi olmamasına, gelecek nesillere bırakacağımız hayvan mirasımız açısından dikkat etmelidir. Kurban edilecek Sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmelidir.
 
Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler, kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar Veteriner Hekim kontrolünden sonra verilmelidir. Durgun ve halsiz olmamalı, Aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Besi durumu iyi hareketleri normal olmalıdır. Hayvanlar kesim öncesinde 12-24 saat civarında dinlendirilmelidir.
 
Hayvan hakları açısından Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması önemlidir. Taşıma, kesim öncesi ve kesim anında hayvanlara eziyet edilmemeli yüksekte kesim yapılarak kanın akışı sağlanmalı ve kesim hijyenine dikkat ederek çalışılmalıdır. Din görevlileri de kurban kesiminde bilimsel olarak açıklanan; hayvan refahı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, halk sağlığı adına dikkat çekilen hususların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır. Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri dâhil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkısını sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği hatırlamakta fayda vardır. Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar da göz ardı edilmemelidir. Kurban kesiminin bir ibadet olduğunu ve bu anlayışa sadık kalarak tüm kurallara uyulması gerektiği yönünde vatandaşımızın üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz. Tüm halkımızın sağlık dolu güzel bir bayram geçirmesini diliyoruz" dedi.