Silifke Sahilindeki Balık Çiftlikleri Kaldırıldı

Silifke Sahilindeki Balık Çiftlikleri Kaldırıldı
Muğla Kültür Balıkçıları Derneği tarafından Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi’nde deniz kıyısına yakın balık çiftlikleri kaldırıldı.

Taşucu sahilinde ikisinde balık üretimi yapılan toplam 9 kafes, bulunduğu yerden kaldırılarak yasal üretim yapabileceği ana karadan 2,5 kilometre uzağa taşındı. Muğla Kültür Balıkçıları Derneği tarafından bulunduğu yerden sökülen kafesler, balıkçı tekneleri yardımıyla taşınmaya başlandı.

Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan, yaptığı yazılı açıklamada Silifke sahillerinde kıyıdan görünen balık çiftliği kalmayacağını belirterek, “Sahile yakın olan balık çiftliklerinin yasaya uymaması ve olması gereken yerde bulunmamasından dolayı kaldırıyoruz. Sökülen balık kafesleri balıkçı tekneleri yardımı ile balık çiftliklerinin üretimine izin verilen alan olarak belirlenen Dana Adası açıklarındaki potansiyel su ürünleri yetiştiricilik alanlarına taşınıyor” dedi.

Daha önce ’kıyıya yakın hiçbir balık çiftliği kalmayacak’ sözünü veren Bozan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nerelerde balık çiftliği kurulabileceğini yasa ile belirtiyor. Bizler de bu yasaya uymayan tüm çiftlikleri bulunduğu yerden kaldırtıyoruz. Bakanlık, balık üretim çiftliklerine uygun yer olarak Dana Adası açıklarını belirlemiştir. Bu nedenle çiftliklerimiz bakanlıkça belirlenen yere taşınıyor. Muğla Kültür Balıkçıları Derneği olarak her zaman çevreye ve doğaya dost olmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2008 yılında çıkarttığı mevzuatla kapalı koy ve açık denizlerde, hassas alanlarda balık çiftliklerinin kurulabilmesine olanak sağlandığını anımsatan Bozan, bu mevzuata göre kriterler belirlendiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"Mevcut yasalara göre, balık çiftlikleri kıyıdan en az 1,1 kilometre mesafede, 30 metreden daha derin alanda ve 0,1 metre/saniye akıntı hızından daha yüksek alanlarda kurulabilmekte. Mersin ili deniz sahası içerisinde 18-20-21 Şubat tarihlerinde aralarında Çevre Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının da olduğu 12 kurum bir komisyon oluşturdu. Bu komisyonun yaptığı incelemelerde 8 deniz sahasında su ürünleri üretiminin yapılabileceği yönünde tespitler yapıldı. Bu tespitler sonucunda da 4 alanda mutabık kalındı. Dana Adası civarında bir, Aydıncık bölgesinde iki, Anamur bölgesinde de bir olmak üzere 4 alanın üretime uygun olduğu bütün kurumların imzasıyla tespit edildi."