Serbest Kıyafet Uygulamasına tepkiler artıyor.

Serbest Kıyafet Uygulamasına tepkiler artıyor.
Milli eğitim Bakanlığının uyguladığı Serbest Kıyafet Uygulamasına Başta veliler olmak üzere Esnaflardan da tepkiler geliyor.
Öğrenci giyiminde tek tip olması öğrenciler arasında farklılık oluşturmuyor, özellikle Fakir-Zengin olaylarının önünü kesiyordu. Dar gelirli Aileler çocuklarına giysi almakta zorlanırken Zengin Aileler çocuklarına istediği elbiseleri alabilecek ve bu da çocukların daha ufak yaştayken psikolojisini etkileyebilecek.
 
Mağaza Sektörünü de Vuracak!
 
Veliler başta olmak üzere hemen herkesim bu durumdan şikâyetçi. Bu uygulama Tekstil sektörüne de büyük sıkıntılar getiriyor.
Karaman Ticaret Odası Konuyla ilgili 7. meslek komitesi ve bunlarla ilgili tüccarlar bir araya gelerek hazırladığı raporda serbest kıyafetin sektöre yarardan çok zarar getireceği belirtilerek Milli Eğitim Bakanlığıʹnın uygulamayı ileriki yıllara ertelemesi istedi.
Karaman Ticaret Odası Başkanlığından yapılan açıklamada şunlar belirtildi;
“Serbest kıyafet uygulaması öğrenci, veli, okul ve sektör açısından incelendiğinde öncelikli olarak uygulamanın öğrencilerimizin psikolojilerini bozacağı görülmektedir. Her gün farklı ve şık kıyafet giyme isteğinde olarak öğrencilerimiz özellikle bu istekleri karşılanmadığında arkadaşlarının içinde küçük düşme endişesiyle ruhsal sorun yaşayabilir. Bu durum birden fazla çocuğu okutan aileler için de ekonomik külfet anlamına gelmektedir. Uygulamanın okullarımız açısından da önemli sorunlar oluşturacağı açıktır. Farklı bayrak renklerini gösteren renkle, üzerinde Türk ahlakı, gelenek ve göreneklerine aykırı baskı ve nakışlı kıyafetler, yabancı dillerde ne olduğu belirsiz yazıların yazıldığı kıyafetlerle öğrenciye yakışmayan bir şekilde okula gelmenin önünü açacaktır. Okullarımızın bu durumu takibi zorlaşacaktır. Uygulama yeni sezon hazırlıklarına başlayan sektörü de olumsuz etkiliyecektir. Şu an bütün firmalar önümüzdeki yılın hazırlıklarını yapmış, stoklar oluşmuş, firmalar arası sipariş anlaşmaları yapılmış, ödemeler akde bağlanmıştır. Serbest kıyafet uygulaması ile sektör çok zor durumda kalacak, ve bir çok firmanın iflasına sebep olacaktır. Okul kıyafetleri sektöründe yaklaşık üç milyon insan çalışmaktadır. Serbest kıyafet uygulamasına geçilmesi ile bu sektör yok olacak, insanlar işsiz kalacak, ülke ekonomisi de zarar görecektir. Ayrıca uzak doğunun kalitesiz fakat gösterişli ürünleri hem ekonomiye, hem de öğrencilerin sağlığına olumsuz etki edecektir. Bu sektör bir veya iki holdingin eline düşecektir.
 
Öğrenci, veli, okul idaresi ve esnaflarımız açısından düşünüldüğünde; bu uygulamanın zararları faydasından çok fazladır. Milli Eğitim Bakanlığı, okul kıyafetleri kararını okul idarelerine, okul aile birliklerine, okul meclislerine bırakmalıdır. Serbest kıyafet uygulamasının hem eğitimcileri, hem aileleri, hem öğrencileri, hem de bu işten geçimini sağlayan esnafımızı maddi ve manevi olarak zor durumda bırakmasını istemiyoruz. Bütün bu sebeplerle okullarda kıyafetler serbest bırakılmamalı, hali hazırdaki uygulama devam etmeli görüşünü benimsiyoruz.”