Sarıveliler’ de “Toroslarda Yaz Seracılığı Projesi”

Sarıveliler’ de “Toroslarda Yaz Seracılığı Projesi”
Sarıveliler’ de “Toroslarda Yaz Seracılığı Projesi”
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından İlimiz tarımının kalkınması, çiftçilerimizin gelirlerinin ve refah seviyelerinin artırılması amacıyla hazırladığımız projeler KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının "Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Kalkınma Programı ve KOP TEYAP(Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi)" programları kapsamında hibe desteğine uygun görülmüştür. Hibe desteğine uygun görülen 4 adet projemiz için verilen toplam hibe tutarı 1 milyon 335 bin TL'dir.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının uyguladığı "Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Kalkınma Programı” kapsamında Sarıveliler İlçemizde bölgedeki küçük ve parçalı tarım arazilerinden daha fazla gelir elde edilmesi amacıyla "Toroslarda Yaz Seracılığı" projesi ile yapımı tamamlanan seraların açılış töreni düzenlendi. 06 Eylül 2017 tarihinde düzenlenen törene; Sarıveliler Kaymakamı Hasan SADEBIYIK, Garnizon Komutanı Sedat TÜRK, Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri SAMUR, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan ÖZÇALIK, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Karaman İl Koordinatörü Özgür ÖZTÜRK, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Proje Koordinatörü Ümit YORGANCILAR, köy muhtarları, daire ve şube müdürleri, teknik personel ve üreticilerimiz katıldılar.
Programda bir açılış konuşması yapan İl Müdürü Orhan ÖZÇALIK; İl Müdürlüğü olarak özellikle arazi varlığı kısıtlı olan dağ köylerimizdeki çiftçilerimizin gelirlerinin artırılmasına yönelik çalışma ve projeler yaptıklarını belirterek, bu kapsamda Kırsal Dezavantajlı Alanlarda yürütülen ”Toroslarda Yaz Seracılığı Projesini” uygulamaya koyduklarını söyledi. Bu projenin 9 çiftçimize toplam 7.832 m² alanda uygulandığını söyleyen ÖZÇALIK yaklaşık 1 er dekarlık 9 adet seranın % 80 inin hibe olduğunu, 47 bin TL si çiftçi katkısı 188 bin TL si de hibe olmak üzere toplam proje bedelinin 235 bin TL olduğunu ifade etti. Projenin başarılı olarak sürdüğünü ve sonuçları itibariyle de çiftçilerin memnun olduğunu gördüklerini belirten İl Müdürü ÖZÇALIK önümüzdeki yıl için de KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığına aynı konuda 20 adet daha sera yapımı için proje sunulduğunu ifade ederek, açılışını yaptıkları seraların hayırlı olmasını temenni etti.
İl Müdürü Orhan ÖZÇALIK’ ın ardından bir konuşma yapan Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri SAMUR; Sarıveliler’in gelişmesi için çok önemli gördükleri bu tür projeleri çok önemsediklerini, Belediye olarak her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini ifade ederek, seraların üreticilere hayırlı olmasını diledi. Sarıveliler Kaymakamı Hasan SADEBIYIK törende yaptığı konuşmada, Sarıveliler ilçesinin gelişmesinde tarımsal üretimin büyük önem taşıdığını özellikle seracılığın gelişmesi ile yakın pazarlara gönderilecek ürünlerin çiftçilerin gelir kaynaklarının artmasına sebep olacağını belirterek, yapımı devam eden Alanya-Sarıveliler yolunun söz konusu tarımsal ürünlerin daha hızlı pazara ulaşmasını sağlayarak zirai gelirin artmasına katkı sağlayacağını söyledi. Bu sezon Kiraz ürününün gayet iyi bir fiyattan satışının sağlandığına dikkat çeken Kaymakam SADEBIYIK zirai ürün deseninin çeşitlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekerek seraların hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Konuşmalarının ardından seraların temsili anahtarları sera sahibi çiftçilerimize protokol üyelerince teslim edildi. Program bütün seraları temsilen İbrahim ÇETİN’e ait seranın açılışının yapılması ile sona erdi