Saadet Partisinden Enflasyon rakamlarına ilginc benzetme

Saadet Partisinden Enflasyon rakamlarına ilginc benzetme
Saadet Partisi Karaman İl Teşkilatı Türkiye'de ki enflasyon oranlarını Tanzanya ile mukayese ederek açıkladı.
Saadet Partisi Karaman Ekonomik İşler Başkanlığı yazılı bir açıklama yaparak enflasyon rakamlarını değerlendirerek iktidara ve vatandaşlara uyarıda bulundu.
 
Saadet Partisi Karaman Ekonomik İşler Başkanlığından yapılan açıklama şöyle.
 
"Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde tüm vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren, etkileyen enflasyon rakamları açıklandı. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki insanların gelirleri erimediği sürece, yani kazancı enflasyondan fazla arttığı sürece enflasyondan korkmamak gerekir ancak günümüzde insanların kazancı enflasyon baskısı altında eriyor, gelirlerin alım gücü hızlı bir şekilde düşüyor.
Açıklanan TÜİK verilerine göre yıllık bazda TÜFE %18,95, ÜFE %44,92 arttı. Diğer bir deyişle tüketici enflasyon yaşarken, üretici deflasyon yaşıyor. Eğer iktidar kendilerine sunduğumuz önerileri dikkate almaz ve aynı politikaları devam ettirmekte ısrar ederse bu durumun ekonomik olarak yakın zamanda çok ciddi sorunlara yol açacağı kesin görünüyor.
 
Gerçekte %50'yi aşan enflasyon istatistikte %18,95 ise TÜFE'nin yükselmesi ve ÜFE'ye istatistikte yaklaşması halinde gerçek enflasyonu düşünmek bile istemiyoruz.
 
Bilindiği üzere iktidar geçtiğimiz yıl, 2021 yılı enflasyonu için %8 gibi bir oran hedefliyordu fakat açıklanan enflasyon oranı, yılın ortasında olmamıza rağmen hedeflenen enflasyonun 2 katından fazla. Enflasyon, Tanzanya'da %3.6, Bulgaristan'da %2.5, Yunanistan'da %1, Japonya'da %-0.1, İngiltere'de %2.1, Libya'da %2.8 iç savaş halindeki Suriye'de %13. Her biri birbirinden farklı özelliklere sahip bu ülkelerdeki enflasyon oranları, ülkemizde uygulanan ekonomi politikalarının ne kadar yanlış olduğunun ispatıdır.
 
Kıymetli halkımızı bizi bekleyen sorunlara karşı uyarmayı bir görev addediyoruz. Vatandaşlarımız gibi bizim de iktidardan ümidimiz kalmamıştır. Bundan dolayı vatandaşlarımızı mümkün olduğunca kişisel önlem almaya davet ediyoruz.
 
İşçi, çiftçi, esnaf, sanayici kısaca her ferdi etkileyecek olan bu sorunları özetlemek gerekirse;
 
● ÜFE ile TÜFE arasındaki fark %26. Bu demektir ki üretici, maliyetlerindeki artışı henüz ürünlerine yansıtmamış. Yani önümüzdeki günlerde TÜFE'de ani sert yükseliş olabilir.
● Özellikle küçük ve orta ölçekli üretici bu ÜFE karşısında dayanamayabilir ve iflas başvuruları artabilir.
● İflas eden her üretici beraberinde işsizlik getirir.
● TÜFE'nin sert yükselişi özelikle zaten ödenmeyen banka borçlarının ödenmesini imkansız hale getirebilir ve akabinde toplumsal gerginliğe, buhranlara, intiharlara sebep olabilir.
● Öte yandan Merkez Bankası politika faizi şuan %19 ve Merkez Bankası Başkanının faiz enflasyonun üzerinde olacak açıklaması var. Bu durumda aradaki fark kapanmış görünüyor. 12 Ağustos'ta açıklanacak faiz kararında faiz artışı olmazsa döviz, Papaz krizinden daha sert bir yükseliş yapabilir. Hem faizin yükseltilmesi hem dövizin yükselmesi ÜFE ve TÜFE oranlarının yükselmesine, vatandaşlarımızın sırtındaki yükün iyiden iyiye artmasına sebep olacaktır.
 
Kıymetli vatandaşlarımız; önümüzde ülkemizi, tüm paydaşları ile ırk, din, mezhep farketmeksizin tüm halkımızı bekleyen sorunların bir kısmını ana hatlarıyla belirttik. Tüm bu sorunlar karşısında sizleri kontrollü olmaya iktidarı da kendilerine sunduğumuz önerileri vakit kaybetmeden uygulamaya koymaya davet ediyoruz. Son olarak IMF'den 6,5 Milyar dolar alınacağı iddiaları var. Bizim önerilerimizde herhangi bir borç alma yoktur. Biz ülke olarak borç almadan, doğru ekonomi politikaları ile bu girdaptan çıkabileceğimizi biliyoruz. Allah, tüm Milletimizin yardımcısı olsun."