Rektör Çamsari’dan Öğrenci Dekanlığı Ve Akkuyu Çikişi

Rektör Çamsari’dan Öğrenci Dekanlığı Ve Akkuyu Çikişi
Meü Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsari, Üniversitedeki Öğrenci Sorunlarının Çözümü İçin ‘öğrenci Dekanlığı’ Kurma Konusunda Karar Aşamasında Olduklarını Söyledi. Çamsari, Akkuyu Nükleer Santrali’ne Yönelik De “şahsım Adına Geri Dönüştürülebilir Enerjiler Yönünde Oyumu Kullanırdım. Ama Buraya Böyle Bir Tesis Kurulması Kararı Alındıysa Ben Bunun En Sağlıklı Nasıl Yürüyeceği Konusunda Elimden Geleni Yaparım” Dedi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, üniversitedeki öğrenci sorunlarının çözümü için ‘Öğrenci Dekanlığı’ kurma konusunda karar aşamasında olduklarını söyledi. Çamsarı, Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik de “Şahsım adına geri dönüştürülebilir enerjiler yönünde oyumu kullanırdım. Ama buraya böyle bir tesis kurulması kararı alındıysa ben bunun en sağlıklı nasıl yürüyeceği konusunda elimden geleni yaparım” dedi.
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Çamsarı, Rektörlük Senato Odası’nda düzenlediği basın toplantısında, üniversitedeki öğrenci sorunları ve Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin açıklamalar yaptı. Direk kendisine bağlı bir Öğrenci Dekanlığı kurma yönünde araştırma yaptıklarını belirten Çamsarı, kentin en önemli gündem maddelerinden biri olan Akkuyu Nükleer Santrali konusunda da şahsi düşüncesinin geri dönüştürülebilir enerjiden yana olduğunu, ancak santral kurulacaksa halka zarar vermeden işletilmesi ve görev alacak teknik elemanların Mersin’den seçilmesi üzerinde durduğunu söyledi.
“ÖĞRENCİLERDEN, İSTEKLERİNİN SİYASİ OLMAMASINI İSTEDİM”
Toplantıda, “Öğrenci sorunlarına eğiliminiz ve diyaloglarınız ne olacak?” sorusu üzerine, “Biz, ‘öğrenciler olmasa rektörlük ne kadar kolay olur’ görüşünde değiliz” diyen Rektör Çamsarı, göreve geldiği haftadan itibaren öğrencilerle periyodik toplantılar yaptığını kaydetti. Öğrencilerin sorunları konusunda gerçekten hassas olduklarını vurgulayan Çamsarı, “Öğrencilerimizden, ben isteklerinin siyasi olmamasını, insan temelli olmasını ve yapabileceği şeyler olmasını rica ettim. Ulusal bir sorunu getirip de bununla ilgili benden ‘bir şey yap’ derseniz, benim buna ne gücüm var ne yetkim var. Ama gelir de servis yurdun önüne gelsin, yemeklerimiz soğuk çıkmasın, akşam burada daha hareketli bir hayat olsun, ışıklar yansın, sempozyumlar düzenlensin derseniz, bunlar konusunda zaten elimizden geldiğince yardımcı olacağız. Ama kampus dışı şeyler bizden istendiğinde bizim zaten karşılık vermemiz mümkün değil. Bu konuda geçmiş yönetime de bazı konularda haksızlık yapıldı ama onların eleştirdiğimiz yönleri de oldu. Bu çok doğal bir şey, herkes hata yapar, herkes hizmette bulunur” diye konuştu.
“ÖĞRENCİ DEKANLIĞI KURUP KURMAMA KONUSUNDA KARAR AŞAMASINDAYIZ”
Öğrencilerle ilgili bir takım yeni yöntemleri araştırdıklarına işaret eden Çamsarı, bunlardan birinin ‘Öğrenci Dekanlığı’ olduğu bilgisini verdi. Çamsarı, “Öğrenci Dekanlığı kurup kurmama konusunda karar aşamasındayız. Bunu kurup işleten üniversiteler ile görüşüyoruz şu an. Bu sistem şöyle, direk bana bağlı bir dekanlık oluyor ve öğrencilerle periyodik toplantı yapılıyor. Bu da önleyici tedavi sağlıyor. Hasta olduktan sonra ilaç vermeyi değil de hasta olmadan ne konuda rahatsızlık olduğunu öğrenmemizi sağlıyor. Fakat bunun işleyişi nasıl olacak, yönergesi nasıl olacak biraz zaman alacak bir iş. Bu kurulana veya kurulmayana kadar bir şekilde bizim de irtibatı koparmadan öğrencilerimizle diyalog kararlılığımız devam ediyor. Her şeyin zor kullanarak olması taraftarı değiliz. Neticede onlar bizim öğrencilerimiz, çocuklarımız, geleceğimiz ve bazı konularda onların fevri davranabilme ihtimalini zaten hesaba alarak o marjı bırakıyoruz. Ama bizim elimizden gelmeyen şeyler de istendiğinde bunlara cevap vermemiz mümkün değil. Öğrencilerimizin sosyal ve diğer ihtiyaçları için zaten bazı girişimleri başlattık ve devam ediyor” şeklinde konuştu.
“ŞAHSİ OLARAK GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİR ENERJİLER YÖNÜNDE OYUMU KULLANIRDIM”
Mersin’e nükleer santral yapılmasını destekleyip desteklemediği de sorulan Çamsarı, desteklemenin çok iddialı bir kavram olduğunu, bazı konuların ulusal siyaseti ilgilendirdiğini dile getirdi. Üniversite olarak kent konusunda ne yapabilecekleri üzerine çalıştıklarını belirten Çamsarı, nükleer santral kurulursa ilgilendiği iki öncelikli konunun, bu işin güvenliği ve kent halkının sağlığı ile santralde çalışacak teknik eleman desteğinin sağlanması olduğunu kaydetti. Akkuyu Nükleer Santrali’nin kurulmasıyla ilgili kişisel görüşünü de açıklayan Çamsarı, şunları söyledi: “Rektör olarak değil, şahsi Ahmet Çamsarı olarak düşüncemi soruyorsanız, şahsım adına ben geri dönüştürülebilir enerjiler yönünde oyumu kullanırdım. Ama buraya böyle bir tesis kurulması kararı alındıysa ben bunun en sağlıklı nasıl yürüyeceği konusunda elimden geleni yaparım. Bunun iki yönü var; birincisi ben şunu istemem örneğin oraya böyle büyük ve bence ciddi de faydaları olan onu yadsıyamayız, hepimiz biliyoruz ki, Mersin’de iki saatte bir elektrik kesiliyor, bir ihtiyaç var ortada ama bu ihtiyacın nasıl giderileceğine dair fikir ayrılığı var. Eğer bu sorun bu yönle telafi edilmeye çalışılacaksa ben yurt dışından birileri gelsin burada çalışsın istemem. Bununla ilgili mühendislik bölümü açılabilir, ara eleman için meslek yüksekokulu açılabilir ki, bunu nasıl yaparız tartışmaları da sürüyor şu an. Benim şu an için meşgul olduğum daha çok halka zarar vermeden bu tesis nasıl işler, tesiste görev alacak elemanları biz Mersin’den nasıl sağlarız, bu, işsizliğimize ve ekonomimize nasıl fayda getirir yönleriyle ilgileniyorum.”