Peygamber Efendimiz Unutulmadı

Peygamber Efendimiz Unutulmadı
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Yağmur Damlası Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Mevlid Kandili’ dolayısıyla konferans düzenlendi.

Ekrem Küçükturgut’un Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda İslami İlimler Fakültesi öğrencisi Yusuf Bozdağ, Dursun Ali Erzincanlı'nın ‘40 Yaşındasın’ şiirini okudu. Konferansa konuşmacı olarak katılan Emekli Öğretmen Halil İbrahim Arısoy ise Peygamber Efendimizin hayatını dinleyicilerle paylaştı.

Allah-u Teala’nın bu alemi yaratmadan önce ilk olarak Resulü Ekrem’in nurunu yarattığını ve sonra bu alemi de O'nun için yarattığını belirten Arısoy, ”Hz. Muhammed, milâttan sonra 571 senesi Fil Yılı'nda, Rebiülevvel ayının 12. gecesi sabaha karşı doğdu. Arapların takvim başı olarak kullandıkları ‘Fil Vakası’ Peygamberimizin doğumundan 52 gün kadar önce olmuştu. Hz. Muhammed'in doğumundan iki ay kadar önce babası Abdullah vefat etti. Hz. Muhammed annesinin sütü yetmediği için dört yaşına kadar süt annesi Halime’nin yanında çölde kaldı. Daha sonra dört yaşından altı yaşına kadar öz annesi Âmine ile kaldı fakat sonra annesi de vefat edince o yaşta hem öksüz hem yetim kaldı. Bu devrede Rasûlullah yirmi beş yaşına kadar amcası Ebu Tâlib'in yanında, onun himayesi altında bulundu. Ebu Talip yeğeni Hz. Muhammed'i çok seviyor, hiç yanından ayırmıyordu.” dedi.

Arısoy sözlerine şöyle devam etti: “Hz. Muhammed yirmi beş yaşında kendinden büyük olan Hz. Hatice ile evlendi. Örnek ve mutlu bir aile yuvaları vardı. Hz. Hatice, Hz. Muhammed'e derin bir saygı ve sevgi ile bağlıydı. Peygamberliğinden önce olduğu gibi Peygamberlik devrinde de en büyük yardımcısı Hz. Hatice oldu; yüksek ve eşsiz ruhlu bir hanım olduğunu gösterdi. Peygamberimizin Hz. Hatice'den ikisi erkek, dördü kız olmak üzere sırasıyla Kasım, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm, Fâtıma ve Abdullah adlarında altı çocuğu oldu.” şeklinde konuştu.

“Hz. Muhammed 40 yaşında Peygamber oldu.” diyen Arısoy, “Yirmi üç yıllık Peygamberlik devresinin on üç yılı Mekke'de, on yılı ise Medine'de geçti. Hz. Muhammed'e ilâhi vahyin başlangıcı, sadık rüyalar şeklinde oldu ve bir gün inzivaya çekildiği Hira dağında İkra yani ‘Oku’ emri ile ilk vahiy vuku buldu. Zaten son Peygamberin geleceği ve O'nun bir çok vasıfları Tevrat ve İncil'de bildirilmiş ve övülmüştü.” dedi.

Arısoy, “Peygamber Efendimiz Allah’ın kulu ve elçisidir. Peygamber Efendimizin ahlakı Kuran’dır. O’nun sabrı, ahlakı, şefkati, hayası, güvenilirliği, cömertliği, nezaketi, ticaret ahlakı, vefası ve adaleti bütün insanlara örnek olmuştur. Allah hepimize O'nun ahlakıyla ahlaklanmayı nasip etsin.” diyerek sözlerini tamamladı.

Etkinlik plaket takdimi ve kandil simiti dağıtılmasıyla son buldu.