Pekoğlu; Destek verilmezse esnaf bitecek

Pekoğlu; Destek verilmezse esnaf bitecek
Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı PEKOĞLU bir açıklama yaparak;"Hükümetin Esnafa kira, Elektrik, su ve doğalgaz gibi ödemelerine bir destek sağlanmazsa bu kez çok sayıda esnaf iş yerini açmamak üzere kapatmış olacakttır."
Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Selehaddin PEKOĞLU; "Esnafa destek verilmezse kepenkler kapanabilir pandemi süresince esnafa desteğin kesilmesi halinde kepenk kapatmalar yaşanacaktır pandemi sürecinde Yapılandırma kanununda değişiklik yapılması gerekir “Esnaf ve Sanatkârlarımızın Covid-19 salgınından dolayı Mart ayında kapanan iş yerlerinin borcunu daha ödeyememiştir Esnafa kira, Elektrik, su ve doğalgaz gibi ödemelerine bir destek sağlanmazsa bu kez çok sayıda esnaf iş yerini açmamak üzere kapatmış olacaktır.
 
‘Kapatma kararları esnafı perişan etti’ Esnaf kirasını ödeyemedi “Haziran ayında normalleşme süreci başlamış olsa da birçok esnafın işleri yüzde 30 kapasite ile dönüyordu. Bu da esnafın Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait olup sonbahar aylarına ertelediği borçlarını ödemeyemez En azından devlete olan borçlar yeniden yapılandırılacak diye sevinirken Esnafın kepenklerini bir daha açılmamak üzere kapatmaması için mutlak surette esnafa kira yardımı yapılmalıdır.
 
 
 
‘Esnafın kepenkleri kapalıyken borçlarını yapılandırsa dahi ödeyemez’ toplumun en az yüzde 60’ının aşılanmasına kadarki süreçte esnafın ayakta kalması imkânsızdır destek sağlanmazsa esnaf kepenk kapatacaktır Borç yapılandırması kanunun TBMM’de yeniden görüşülmesi gerekir Ertelenen vergi ve primler yapılandırmaya dâhil edilmeli. Borçların ödenebilmesi için bu tek başına yetmez. Esnaf kepenkleri kapalıyken borçlarını yapılandırsa dahi ödeyemez. Bunun için en az 6 ay ödemesiz bir dönem olmalı ki aşı uygulamasınsan sonra işler yeniden açılmaya başladığında esnaf da borçlarını ödemeye başlasın. Zaten ekonomik olarak çok zor bir dönem yaşayan esnafın üstüne bir de pandemi yükü bindi. Bu nedenle, bugüne kadar yapılanlardan farklı olarak borç ödeme vadeleri 60 aya çıkarılmalıdır.
 
Esnafın can suyunda eksikler vardır Kira yardımı, elektrik, su ve doğalgaz ödeneği gibi giderler için hükümet doğal olarak kaynak arayışı içine girmesi lazımdır Diğer taraftan yapılandırma kanununa kesinleşmemiş borçların yapılandırılması, düzenlemeler dâhil edilmedi. Bu düzenlemeleri ekleyecek şekilde yapılandırma kanununda değişiklik yapılırsa ilave gelecek kaynak esnaf için kullanılabilir. Bu tür uygulamalardan gelecek ilave kaynak esnafımıza bu dönemde can suyu olur. Hem vadelerin uzatılması hem de kaynak yaratacak yeni düzenlemelerin eklenmesi için yapılandırma kanununda değişiklik yapılmalıdır”
 
Esnaflar desteğin sürmesini istiyor esnafın talepleri ise şöyle sıralandı: “-Esnafımızın 2020 yılına ait Bağkur prim borçlarının tamamen ya da en az %50’sinin devlet tarafından karşılanması,
 
-Esnaf işletmelerimize ait Elektrik doğalgaz ve su borçlarının ödemesinin uzatılması, (hâlihazırda bir aylık elektrik faturasını ödemeyen esnafın dahi elektriği kesilmektedir.) esnaf ve sanatkârlar kredi kefalet kooperatiflerimizin esnaf kredi plasmanlarının arttırılması ve Teskom üzerinden en az 1 yıl ödemesiz ve faizsiz 5 yıllık bir kredinin verilmesi, 2021 yılı Haziran ayına kadar ertelenecek olan esnaf kredilerinin 2022 yılı Ocak ayına kadar ertelenmesini talep ediyor
 
-Verilen desteklerde kapsam genişlemesine gidilmesi, bakanlığımız tarafından verilen gelir kaybı desteği bin liraların yıl sonuna kadar uzatılması ve 3 ay verilecek olan kira desteğinin yıl sonuna kadar uzatılması çoğu yerde bankanın olmadığı ve işyeri sahiplerinin ileri yaşta olup bankayla çalışmadığından dolayı dekont sorunu yaşanmasından kira destegide gelir desteği gibi hesaplara yatırılması ve bu desteklerde yaşanan aksaklıkların giderilmesini talep ederiz.
 
-Talebimiz üzerine 2017 yılında çıkan bankalar nezdindeki esnaf Sicil affının kapsamlı bir şekilde düzenlenmesi, uygulamayan bankalara cezai yaptırım uygulanmasını talep ederiz. özellikle Bim/Şok/A101 başta olmak üzere diğer tüm süpermarketler, reyon görevlisi koyarak ürünlere dokunmamaları hususunda uyarması Denetim yapan görevlilerin genelgeleri iyi okuması ve genelgeye göre hareket etmesi"dedi