Pankobirlikten Pahalı şeker iddialarına cevap

Pankobirlikten Pahalı şeker iddialarına cevap
NBŞ fiyatları kimleri Zenginleştirmektedir?
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik), “Türkiye’de şeker fiyatının birçok ülkeye göre çok pahalı olduğu ve 100 milyon dolarlık kaçak şeker satıldığı” yönündeki iddiaların gerçekçi olmadığı belirtilerek, “ Türkiye’de nişasta bazlı şeker(NBŞ) fiyatları dünya piyasalarının iki katını aşan fiyattan satılıyor. Dünya fiyatları ile aradaki 2 katı aşan farktan oluşan rant, mısır fiyatları aynı olduğuna göre ve üreticinin cebine girmediğine göre kimleri zenginleştirmektedir” denildi.
 

Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında, ihracatçı-imalatçılara dünya borsa fiyatından şeker verildiği hatırlatılan açıklamada, nişasta bazlı şekerin Türkiyeʹdeki satış fiyatlarının ise uluslararası piyasaların 2 katının üzerinde olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:

ʹʹMısırın ton fiyatı, New York Borsasıʹnda 302 dolar, Türkiyeʹde 331 dolar. Dünyanın en büyük üretici ülkelerinde NBŞ fiyatı 250-500 dolar, Türkiyeʹde ise 1200 dolardır. Hammadde fiyatındaki yüzde 10ʹluk farkın, NBŞʹde Türk tüketicisine bu denli katlanarak yansımasının gerekçelerini bilmek, hem gıda sanayimizin hem de milletimizin hakkıdır. Şu sorular yanıtlanmalıdır; dünyada en pahalı yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketen ülke Türkiye midir? NBŞ pazarı açısından dünyada en yüksek kar marjlı pazar Türkiye midir? 

Şekerlemelerde, şekerli maddelerde, unlu mamullerde, baklavada, helvada, dondurmada, reçelde, alkollü alkolsüz içeceklerde ve sakızda kullanılan NBŞʹlerin ton fiyatı, nihai tüketiciye ulaştığında 1200 dolara gelmektedir. Dünya fiyatları ile aradaki 2 katı aşan farktan oluşan rant, mısır fiyatları aynı olduğuna ve üreticinin cebine girmediğine göre, kimleri zenginleştirmektedir?ʹʹ 

 

TÜRKİYE’DE ŞEKER HİÇTE PAHALI DEĞİL…

Pankobirlikʹten yapılan yazılı açıklamada, tüketicinin, 1 ton şeker için, KDV hariç, Fransaʹda 1916 dolar, Finlandiyaʹda 1828 dolar, Norveçʹte 1740 dolar, Almanya ve Avusturyaʹda 1586 dolar, İsveçʹte 1564 dolar, Belçikaʹda 1476 dolar, Japonyaʹda 1806 dolar öderken, Türkiyeʹde bu rakamın 1330-1335 dolar arasında değiştiğine dikkat çekildi. 

Geçen hafta Türkiyeʹde nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreten bir firmanın, bir grup basın mensubunu Fransaʹnın Grasse kasabasına götürdüğü, firma temsilcisinin de burada ʹʹTürkiyeʹnin dünyanın en pahalı şekerini tükettiği, 100 milyon dolar kaçak şeker satıldığıʹʹ yönünde açıklamalarda bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu açıklamaların, ʹʹTürkiyeʹye GDOʹlu ürünlerin girişinin tartışıldığı ve özelleştirme kapsamında şeker fabrikalarına teklif alınacağıʹʹ günlere denk getirildiğine dikkat çekildi.

Bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, ʹʹTürkiyeʹde tüketicinin gönlü ferah olsun. Pancar üreticisi tarladan çıkarılmadığı müddetçe, Türk milleti hem kandırılmayacak hem de sağlıklı ve doğal ürünler tüketecektirʹʹ denildi. 

GDOʹlu ürünlerde ilk sırayı mısırın aldığı belirtilerek, geçen yıl Türkiyeʹye 1 milyon 133 bin ton mısır ithal edildiği, üretimin yüzde 27ʹsi kadar mısır ithalatı yapıldığı hatırlatılan açıklamada, ithal mısırların nerede ve kimler tarafından kullanıldığının açıklanması istendi. 

ABDʹde GDOʹlu şeker pancarı üretiminin yargı aşamasında olduğuna ve tartışıldığına, başka bir ülkede GDOʹlu pancar üretilmediğine işaret edilen açıklamada, Türkiyeʹde şeker pancarı tarımının konvansiyonel sistemle yapıldığı, GDOʹlu tohum kullanılmadığı, yurda kaçak şeker pancarı girişi olmadığı vurgulandı.

Açıklamanın sonunda, ʹʹTürkiyeʹde pancar şekeri, göründüğü gibi berrak, tertemiz ve beyaz. Yanlış hesap Bağdatʹtan döner derler. Bu hesap Grasseʹde yapıldı, tekzibi pancar tarlasındandırʹʹ denildi.