Ombudsman Konyalılarla Buluştu

Ombudsman Konyalılarla Buluştu
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Ombudsman Konyalılarla Buluşuyor” programına katıldı.

Ombudsmanlık müessesi hakkında bilgiler veren Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, usulsüz işlerde veya hukuka aykırı olan işlerde vatandaşın kendilerine geldiğini dile getirdi. Türkiye’de yerel yönetimlerde ve kamu yönetimlerinde eskisine göre çok düzelmeler olduğunu kaydeden Malkoç, “İnşallah daha iyi olacağız. Zaten bizim kurumumuzun da hedefi şu. Türkiye’de nüfustan turizme, belediyelerin değişik birimlerinden aklınıza devletin hangi birimi gelirse gelsin bu alanda verilen hizmetin kalitesini artırmak. Kurumun kuruluş amacı bu. Türkiye’de eğitim hizmetleri daha iyi olsun. Türkiye’de sağlık hizmetleri daha iyi olsun. Ekonominin çarkı daha iyi çalışsın, refah yükselsin” dedi.

"Hukuk devleti ilkeleri kökleşsin istiyoruz"

Kurum olarak bir başka hedeflerinin vatandaşla idare arasındaki ilişkilerde iyi yönetim ilkeleri yerleşmesini sağlamak, idarenin denetimiyle birlikte şeffaflığı artırmak olduğunu vurgulayan Malkoç, “Hukuk devleti ilkeleri kökleşsin istiyoruz. Ama bunlar kadar önemlisi insanımızın hak arama kültürünü geliştirmektir. Kurumumuz 5’inci yılına giriyor. Bizim gibi yüzlerce yıllık devlet geleneği olan bir toplumda 5 yıl gibi bir süre önemli değil. Ama çok şükür epey mesafe aldık. Bizim gücümüz sadece anayasal kurum olmamızdan, sadece özel kanunumuzdan veya bizleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin seçmesinden gelmiyor. Sivil toplum örgütleriyle, muhtarlarımızla, kamuoyuyla, medyayla ilişkilerimizle hepsinden önemlisi bir hukuk kurumu olmamızdan, kamunun vicdanı olmamızdan geliyor” diye konuştu.

"Bizim medeniyetimizde bir bilgelik makamı her zaman vardı"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Bizim kültürümüzde, medeniyetimizde bir bilgelik makamı, bir çözüm makamı rolü oynayan insanlar, büyükler, kuruluşlar her zaman bulunmuştu” diyerek başladığı konuşmasında, hükümetin 2012 yılında Ombudsmanlık müessesini hayata geçirerek, Türk-İslam geleneğinden gelen bu kurumu faaliyete geçirdiğini aktardı. Yönetici olarak kendi sorumluluklarını yerine getirme şeklini tarif eden Başkan Akyürek, “Olmaz demek yerine ‘nasıl olabileceğini’ anlatan, çözüm üreten bir yaklaşımla hareket etmeliyiz. Böylece yerel yöneticiler olarak Ombudsmanlığın da yükünü azaltmalıyız. Bazı insanlar, kurumlar vardır. Onlar tamamen ‘hayır’ demeye programlanmışlardır. Yük almak istemezler. Ama biz, Büyük Türkiye hedefine ulaşabilmemiz için Lider Ülke Türkiye idealini gerçekleştirebilmemiz için hep çözüm mercii olmaya çalışmalıyız. Biz Konya olarak öyle bir bakış açısıyla hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Konya Valisi Yakup Canbolat da, BİMER, CİMER ve İnsan Hakları Kurullarını örnek göstererek son yıllarda vatandaşların başvuru haklarına ulaşma yollarının daha da kolaylaştırıldığını belirterek, ancak Ombudsmanlık sisteminin bu başvuru yollarından en etkilisi olduğunu, devlet ve vatandaş arasına barış getiren bir mekanizma haline geldiğini ifade etti.

Programa KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, kamu denetçileri, devlet kurumlarının yöneticileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı.