Nükleer Karşıtları, Bedenleriyle ‘Mersin Nükleere Hayır Diyor Yazacak

Nükleer Karşıtları, Bedenleriyle ‘Mersin Nükleere Hayır Diyor Yazacak
Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü Alpay Antmen, ÇED davası sürerken sahada yürütülen çalışmaların yasal mevzuata aykırı olduğunu ve derhal durdurulması gerektiğini söyledi. Antmen, 22 Kasım’da görülecek dava öncesinde Mersin’de bedenleriyle ‘Mersin Nükleere Hayır Diyor’ yazacaklarını da bildirdi.

Mersin NKP bileşenleri, Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’nde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Raporuna karşı Danıştay’a açtığı dava öncesinde, Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Ankara’da 22 Kasım 2017 tarihinde görülecek davaya ilişkin açıklama yapan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Alpay Antmen, devam eden davalara ve ÇED süreci tamamlanmamasına rağmen Akkuyu’da inşaat sürecinin başladığını belirtti. Antmen, “Çevre Kanunu’nun 10. maddesindeki ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez’ hükmü açıktır. ÇED süreci şu anda durdurulmuş olup, proje ile ilgili ÇED kararı mevcut değildir ve bu sebeple proje alanında hiç bir işlem yapılamaz, yapılan her türlü iş ve işlem yasal mevzuata açıkça aykırıdır. ÇED süreci tamamlanmadan ve Çevre Kanunu 15. maddesine göre kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak yapılan faaliyetlerin derhal durdurulması, yapılanların derhal düzeltilmesi ve sahanın eski hale getirilmesi, inşaata başlayan ve faaliyette bulunanlar hakkında yine Çevre Kanunu’nun 20..maddesi gereğince idari para cezası kesilmesi ve gerekli adli işlemlerin yapılması gerekmektedir” dedi.

Nükleer santralin Akkuyu’da yapılmasının, Mersin’e, Türkiye’ye, ekonomiye, doğaya, yaşam çevresine sayısız, geri dönüşsüz ve telafisi imkansız zararlar doğuracağını ifade eden Antmen, “Mersin’in yaşanabilir bir kent olarak kalmaya devam etmesi için hep birlikte mücadeleye devam etmek zorundayız. Tüm bu hususlara dikkat çekmek, Danıştay duruşmasını hatırlatmak için 12 Kasım 2017 günü saat 12.00’de Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde insanlarımız ile ‘Mersin Nükleere Hayır Diyor’ yazacağız. Katkı ve desteğinizi bekliyoruz” diye konuştu.