NOHUTʹLAR TEHLİKE ALTINDA

NOHUTʹLAR TEHLİKE ALTINDA
Karaman Tarım İl Müdürlüğü havaların yağışlı geçmesi nedeniyle nohut ekili arazilerde görülebilecek "nohut antraknozu" hastalığına karşı çiftçileri uyardı.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Karaman Tarım İl Müdür Vekili İsmail Uluad, yemeklik dane baklagillerden olan nohut bitkisinin Karamanʹda kıraç alanların değerlendirilmesinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

İl Müdürlüğü teknik elamanlarınca yapılan arazi kontrollerinde, çiftçiler tarafından "Bulut vurgunu", "Ülker vurgunu" adlarıyla bilinen nohut antraknozu hastalığına rastlandığına dikkat çeken Uluad, "Mantariyel bir hastalık olan nohut antraknozunda bitkilerin sap, yaprak ve tohum kapsüllerinde açık kahveden siyahımsı koyu kahverengiye kadar değişen lekeler oluşmakta ve zamanla kurumalara sebep olmaktadır. İlkbahar yaz başlarında sık ve bol yağış alan bölgelerle nispi nemi yüksek olan kapalı vadilerde daha çok görülen bu hastalıkla mücadele için temiz tohum kullanılmalı, münavebe uygulanmalıdır. Hastalığın kimyasal mücadelesinde de ekimden önce tohum ilaçlarıyla tohum ilaçlaması yapılmalı, yeşil aksamlarda ise yaprak ve dallarda 2-3 milimetre çapında yuvarlak ve uzunumsu kahverengi lekeler görülür görülmez ilaçlanmaya başlanmalı, hava şartları hastalığın şiddetine göre 10ʹar gün ara ile mancozeb, thiram, propinep etki maddeli ilaçlar uygulanmalıdır” dedi.