NEÜ’DE TÜBİTAK JÜRİ ÜYELERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

NEÜ’DE TÜBİTAK JÜRİ ÜYELERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) koordinatörü olduğu TÜBİTAK Ortaöğretim Proje Yarışması’nda değerlendirme yapacak jüri üyeleriyle değerlendirme kriterleri ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi...

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) koordinatörü olduğu TÜBİTAK Ortaöğretim Proje Yarışması’nda değerlendirme yapacak jüri üyeleriyle değerlendirme kriterleri ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.
NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Mevlana Toplantı Salonundaki toplantıya, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBİTAK Konya Bölge Koordinatörü, NEÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Uzun ve pek çok üniversiteden 33 öğretim üyesi katıldı.
TÜBİTAK temelli jüri görevlilerinin dikkat etmeleri gereken konular üzerine bir konuşma yapan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Şeker, TÜBİTAK’ın varlığının ülkemize ciddi katkılarının olduğunu son yıllarda hükümetin de verdiği desteklerle konunun paydaşını çoğaltarak TÜBİTAK’ın farklı alanlarda kendine ortaklar bulduğunu kaydetti. Rektör Şeker, ekonomik gelişmelerin yansıması olarak bilimsel araştırmalara ayrılan bütçenin artmasının göz ardı edilemeyeceğine vurgu yaptı.
Ülkede bir yerde yanan bir ateş varsa, ister istemez bütçe kaynaklarının duruma yönelik olarak kısılmak zorunda kalınabileceğine değinen Prof. Dr. Şeker, “İstikrarlı bir altyapıyla ne yapabileceğinizi öngörebilmek doğal olarak bazı şartlara bağlıdır. Bu anlamda Yüksek Öğretime ayrılan payın artması gibi meseleler de gündeme getirilebilir ama eskiye göre eğitime ve bilimsel araştırmalara ayrılan pay artmıştır bununla birlikte TUBİTAK da canlanmıştır” dedi.
“Türkiye proje yapmayı ne kadar biliyor, proje yürütücüleri proje kültürüne sahip mi” gibi soruların sorulduğunu kaydeden Rektör Şeker, ilk başvuruda küstürülen geniş kitlelerin bir kere reddedildikten sonra bir daha TÜBİTAK’ın kapısını çalmadığını söyledi. Şeker, bu anlamda duygusallığın bir tarafa bırakılıp gerçekçi proje yürütücülerinin yetiştirilmesi gerektiğini, burada TÜBİTAK’a, üniversitelere, öğretim üyelerine de görev düştüğünün altını çizdi. Katılımcılara teşekkür eden Şeker, verimli bir süreç dileyerek konuşmasına son verdi.
“KONYA GEÇEN SENEYE KIYASLA DAHA ÇOK PROJE ÜRETTİ”
Programda TÜBİTAK Konya Bölge Koordinatörü, NEÜ Havacılık Ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Uzun bir sunum yaptı. Türkiye genelindeki istatistiklere değinen Uzun, Konya’nın geçen seneye kıyasla daha çok proje ürettiğini söyledi. Diğer illerde geçen seneden bu yana Antalya’nın başvuru sayısını artırma konusunda en başarılı büyümeyi yakaladığını ifade eden Uzun, Konya bölgesine bağlı diğer iller için şunları söyledi:
“Projelerin branşlarına göre dağılımına bakınca tüm branşlarda geçen seneye göre bir artış söz konusu. Denizli’de bazı branşlarda yükselme bazılarında düşüş var. Isparta’da küçük bir artış var istikrarını korudu geçen seneye göre. Burdur’da ise artış yok ve bazı branşlarda düşüş var.”
Jürinin seçimiyle ilgili bir takım kıstasların olduğunu ifade eden Uzun, jürinin deneyimli olmasının arzu edildiğini, eski jüri değerlendirmesine katılan hocalara da teklif götürdüklerini kaydetti. Jüri üyelerinin birbirinden bağımsız değerlendirme yapacaklarının altını çizen Uzun, bir jüri üyesinin aynı branşta başka bir hocanın yaptığı değerlendirmeyi görmeyeceğini söyledi. Bölge sergilerinde öğrencilerden projelerini anlatmalarını isteyeceklerini belirten Doç. Dr. Uzun, öğrencilerin projeye ne kadar hakim olup olmadıklarına bakacaklarını bir alıntının olup olmadığını kontrol edeceklerini ifade ederken, proje değerlendirmelerinin adaletli bir şekilde yapılacağını ve bu konunun hassas olduğunu da hatırlattı.
Doç. Dr. Abdullah Uzun’un farklı Üniversitelerden gelen öğretim üyelerinin sorularını cevaplamasının ardından program sona erdi.