Muhalefet bedelli fiyatına karşı çıktı

Muhalefet bedelli fiyatına karşı çıktı
31 bin liranın yüksek olduğunu belirten vekiller, bedellinin asgari ücret üzerinden hesaplanmasını istiyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Askeralma Kanunu'nu teklifi görüşülüyor.

Teklifteki bazı maddeler, milletvekilleri arasında anlaşmazlığa neden oldu.

Dün Meclis'te konuşulan en önemli konu, bedelli askerliğin fiyatı oldu. Muhalefet partilerinden vekiller, 31 bin liranın yüksek bir rakam olduğuna dikkat çekti.

Teklif, aylık 5 bin lira civarı üzerinden bedelli askerliğin yapılması yönünde.


"BENİM KÖYÜMDEKİ ÇOCUK DA FAYDALANABİLMELİ"
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, konuyla ilgili olarak şunlar söyledi: "Burada bir eşitsizlik var, Anayasa’ya aykırılık var. Daha önce de söyledim, ücret konusu bedelli askerlikteki. Ücret konusu bana göre Anayasa’ya aykırı. Benim köyümdeki çocuk, çoban arkadaşım da bu bedelli askerlikten yararlanabilmeli, bir fabrikatörün çocuğu da yararlanabilmeli, bir milletvekilinin çocuğu da yararlanabilmeli, herkes yararlanabilmeli ama siz ücreti belli katsayılara, belli formüllere dayandırıp da tek bir ücret yaptığınız zaman olmaz.

HANE HALKI GELİRİNE GÖRE KATSAYI BELİRLENSİN
Dedik ki, önerdik: “Hane halkının gelirine göre bir katsayı, bir kademe belirleyin hane halkının gelirine göre. Hane halkı 10 bin lira kazanıyorsa çocuğunun bedellisi şu olsun, 50 bin lira kazanıyorsa hane halkı bedellisi 50 bin lira, 100 bin lira olsun ama 1 milyon lira kazanıyorsa da çok daha fazla olabilir.” dedik. Bu önerimiz çok dikkate alınmadı. Ben bu öneri konusunda hâlen ısrar ediyorum."