Mobil Genişbant imkanı 3G Teknolojisinde

Mobil Genişbant imkanı 3G Teknolojisinde
Mobil genişbant imkanı sunan 3G teknolojisi, birçok hizmetin yolunu açtı; Cepten ödeme dönemi başladı, Konuşan ilanlar ve daha birçok hizmet 3G de
 

Gençlerin ödemelerini telefonla gerçekleştirmesi, uzman doktora ulaşamayan hastaların ultrason, şeker ölçümü, tansiyon ölçümünde elde edilen değerler anında uzakta olan uzman doktorla paylaşılabiliyor. Adıyamanʹda deneme amaçlı yapılan sağlık taramasında durumu acil olan bir hasta tespit edilerek kalbine stent bile takıldı.

Turkcell, Peraʹdaki merkez binasının giriş katında Yaşam Alanı adını verdiği mekanda 3G ile ilgili uygulamaları tanıtıyor. Bu mekanı fuar dönemleri haricinde yıl içerisinde yeni teknolojileri daha iyi anlatabilmek kullanmaya başladıklarını söyleyen Turkcell kurumsal İletişim ve İlişkilerden sorumlu Genel müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, sergiledikleri teknolojilerin tamamının dataya yönelik olduğunu belirtiyor.

Uygulamalarıyla müşterilerin hayatını kolaylaştırmak istediklerini anlatan Koray Öztürkler, "Yaklaşık 36 milyon abonemizin konuşma sürelerine baktığımızda aylık 128 dakika civarında çıkıyor. Bu süre çok düşük. Çünkü Avrupa ortalamaları 300 dakikayı buluyor. Uzakdoğuʹda daha da yüksek. Bunların artmamasının sebeplerinin başında ülkemizdeki yüksek vergiler geliyor. Çünkü yüz liralık bir faturanın 55 TLʹsi vergi. Eğer vergide bir değişim olursa konuşma oranı yükselecek. Biz sesli görüşmelerin oranını yükselmesi için çalışırken, 3G ile birlikte yeni iş ve hizmet alanları da oluşturuyoruz.

Bunların başında da eğitim, finans, araç takip sistemleri, sağlık ve güvenlik sistemleri gibi sektörler geliyor. Bu alanlara yönelik yeni çözümler üretiyoruz."dedi.

3Gnin gelmesiyle de mobil genişbant kullanım oranın artmaya başladığına dikkat çeken Öztürkler, "Mobil internet hizmetimizde büyük şehirlerde ortalama 3-4 mb megabit hızlara büyük ulaşmaya başladık. Sabit ücreti olmadığı ve vergilerin düşüklüğünden dolayı 3G sesten daha hızlı yayılıyor. Şebekemizin yüzde 85ʹi hâlâ EDGE. Şimdilerde 3G olarak nüfusa göre kapsama alanımız yüzde 63ʹü buldu. Sesli görüşmede, yanı 2Gʹde kapsama alanımız yüzde 99.8. EDGE ise yüzde 88. 3G, EDGE kullanımını da artırdı çünkü internet erişimini cihazınızda başlattığınızda 3Gʹde kullanılmaya başlıyorsunuz, hareket halinde olunduğu için gezerken EDGE santraline geçiyor. Kullanıcı bunu fark edemeyebilir." şeklinde konuştu.

Turkcell Yaşam Alanı, kurumsal, ve bireysel müşterilere, STKʹlara, basın mensuplarına, kısaca merkez binaya gelen herkese açık. Bu alanda gördüğümüz bazı teknolojiler şöyle:

Cepten ödeme dönemi başladı

Gençlerde kredi kartı kullanımı yaygın olmadığı için 20 TL gibi miktarlarda alım limitleri oluyor. Bunun gibi küçük meblağlarda alışveriş yapan kişi cep telefonu numarasını kasiyere söylüyor. Kasiyer, kasaya tutarı ve cep telefon numarasını giriyor. Telefona hemen bir SMS geliyor. Müşteri, yaptığı alışveriş karşılığında hesabından kaç kontör düşeceğini görüyor. ONAY yazım cevapladığında ödemeyi yapmış oluyor. Bu sistem bir fast food zincirinin 110 kadar şubesinde şu an kullanılıyor. Bu hizmetten yararlanmak için abonelik gibi bir işlem gerekmiyor.

Dikkat! Bu ilan konuşuyor

Bir poster, dergi veya gazete üzerinde yer alan ilanlarda barkod da yayımlanıyor. Resim şeklinde olan bu barkodun görüntüsünü 3Gʹli telefon ile fotoğrafını çektiğinizde cep telefonuna TV reklamlarında olduğu gibi kısa bir video reklam geliyor. Bu bir emlak ise, evin içinden ve dışından görüntüler olabiliyor. Veya gazetede gördüğünüz araba reklamındaki renkli resim şeklindeki barkodun fotoğrafını çektiğinizde arabanın reklamı, özelliklerini anlatan bir video cep telefonuna yükleniyor ve izliyorsunuz. Satın aldığınız bilgisayarın kutusunun üzerindeki resmin fotoğrafını çektiğinizde de ürünün kurulumu videolu olarak görüyor ve yardımcıya ihtiyaç hissetmiyorsunuz. Bu gibi hizmetler 3G ile birlikte bant genişliğinin artmasıyla mümkün olmaya başladı.