Mersinde Engellilerin Hayatlarını Zorlaştıran Parklara İzin Verilmiyor

Mersinde Engellilerin Hayatlarını Zorlaştıran Parklara İzin Verilmiyor
Mersin’de engellilerin hayatlarını zorlaştıran parklara izin verilmiyor. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, engelliler için ayrılan park yerleri ile kaldırımlardaki sarı çizgileri kapatan uygunsuz parklara dikkat çekmek için uygulama yaptı.

Trafikte engellileri unutan sürücülere yönelik gerçekleştirilen denetimler, özellikle kent merkezinde trafiğin yoğun olduğu Silifke ve İstiklal caddeleri üzerinde gerçekleştirildi. Uygulama sırasında engelli sürücüler için ayrılan özel park yerlerine park eden araç sürücüleri bir defaya mahsus uyarılırken, kaldırımlarda engelliler için düzenlenen sarı çizgiler üzerine uygunsuz park eden araçlar ise çekici marifetiyle kaldırıldı.

Trafik Denetleme Şube Müdür Vekili Deniz Ünsal, denetimler sırasında engellilere özel park yerine aracını koyan bir sürücüyü, engellilere saygı gösterilmesi konusunda uyardı. Ünsal, acil işi olduğu için 5 dakikalığına otomobilini bırakmak zorunda kaldığını söyleyen sürücüye, "Araç sürmek çok büyük bir sorumluluktur. 5 dakika sonra hayatınız kararabilir. Trafikte acele olmaz. Levhada görüldüğü üzere buraya aracınızı bırakmamanız gerekiyor. Burası sadece engellilerin kullandığı araçlara özel par yeri" dedi.

Denetimlerde, engelli işaretinin olduğu kaldırımı tamamen kapatan 1 araç çekici marifetiyle kaldırılarak, sürücüsüne cezai işlem uygulandı.

Uygulamanın amacıyla ilgili açıklama yapan Deniz Ünsal, herkesin bir engelli adayı olduğuna dikkat çekerek, "Maalesef bazı araç sürücülerimiz, engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için alınan bazı fiziksel tedbirlere uymayarak onların hayatlarını daha da zorlaştırıyor" diye konuştu.

Engelli yaşamı ortadan kaldırmak adına alınan bu tedbirlerden birinin de kaldırımlardaki sarı çizgiler olduğuna değinen Ünsal, kaldırımdaki bu çizginin, görme engelli vatandaşlar için hayata tutunma çizgisi olduğunu söyledi. Ünsal, "Yapılan bu çalışmaları maalesef bazı araç sürücüsü arkadaşlar, isteyerek ya da istemeyerek engelliyor, görmezden geliyor. Herkes bir engelli adayıdır. Onlar bizim önceliğimiz olmalı. Çünkü 5 dakika sonra aynı duruma biz de düşebiliriz. Dolayısıyla empati yeteneğimizi güçlendirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Engelliler için alınan tedbirlere duyarsız kalıp, dikkat etmeyen araç sürücülerinin sarı çizgiye otomobillerini park ettiğini söyleyen Ünsal, "Bu çizgiler gayet belirgin ve anlaşılır olmasına rağmen, sürücülerimiz maalesef bunu sıklıkla yapıyor. O zaman oradaki sarı çizgi amacına ulaşmıyor. Oradan geçmekte olan bir engellinin hayatını zorlaştırdığımızı tahmin edemiyoruz. Belki bizim gibi sağlıklı insanlar için bu konu sorun olmayabilir, ’Ya 5 dakika ne olacak’ diyebiliriz. Ama bir görme engelli vatandaşımız, o araç yüzünden nereye gideceğini bilemez. Ve 80 milyonluk Türkiye’de kendini yalnız hisseder. Bu konuda daha dikkatli olup, empati yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

Ünsal, bu konudaki denetimlerin aralıksız süreceğini belirtirken, araç sürücülerinin daha dikkatli ve duyarlı olmalarını istedi.