Mersinde Çevrecilerin Balık Çiftlikleri Tepkisi Sürüyor

Mersinde Çevrecilerin Balık Çiftlikleri Tepkisi Sürüyor
Mersin’de kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili tartışmalar sürerken, çevreciler, ÇED sürecine ilişkin dava açmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, balık çiftliklerine yönelik tepkilerini dile getirdiler.

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, kentte kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili olarak, bir şirketin ’ÇED gerekli değildir’ kararına karşı iptal istemi ile dava açacaklarını söyledi. Kurulmak istenilen balık çiftliklerinin her şeyden önce birinci derecede doğal sit alanı ve turizm bölgesi ilan edilmiş yerler olduğunu savunan Aslan, "Bu nedenle biz buna karşıyız. Bunun yanında biyolojik çeşitliliği koruma yasası, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Biz bu yasaya da karşıyız. Çünkü bütün doğal varlıklarımız, yaşam alanlarımız sermayeye açılacak. Bununla ilgili de çalışma yürütüyoruz ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

"ÇED raporundan kaçırılıyor"

MERÇED yönetim kurulu üyesi avukat Semra Kabasakal ise yaptıkları araştırmalarda, Mersin’de çok sayıda balık çiftliğinin kurulmasına onay verildiğini, ancak verilen bu onayların kamuoyu ile paylaşılmadığı gibi ÇED yönetmeliği gereği ilgili kurumlarda ilan edilmediğini ileri sürdü. Muğla’da denizi kirlettiği ve turizmi kötü etkilediği için tepkilere neden olan balık çiftliklerinin, şimdi de Mersin’de kurulmasının planlandığını savunan Kabasakal, "70’e yakın firma 1 milyar dolarlık yatırım için Mersin kıyılarını hedef seçmiştir. Yaptığımız araştırmalarda, yapılması planlanan balık çiftliklerinden 35 tane firmaya izin verildiği, ÇED raporlarının alınmaması için yönetmelikteki belirtilen tutarın altında kalacak şekilde parçalar halinde izin verildiği ve ÇED raporundan kaçırıldığı tespit edilmiştir. Danıştay’ın bir çok kararında belirtildiği üzere, ’Kümülatif etki değerlendirmesi’ dikkate alınarak, civardaki tüm balık çiftliklerinin gözden geçirilmesi ve Aydıncık ilçesinde kurulmasına izin verilen su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili ’ÇED gerekli değildir’ kararının planlama ilkeleri, kamu hukukuna ve yasaya aykırı olması sebebiyle tarafımızca dava açılmıştır. Bu husustaki dava dilekçemiz Mersin İdare Mahkemesi’ne verilecektir" diye konuştu.