Mera Otlatma Planı 22 yıllık hadise

Mera Otlatma Planı 22 yıllık hadise
Son günlerdir tartışılan Mera vergisi 1998 yılında Anasol-D Hükümeti tarafından çıkarıldığı ortaya çıktı.
Son günlerdir özellikle sosyal medya da tartışılan mera vergisi özellikle hayvancıların tepkisini çekmişti.
 
Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, köylünün ortak kullanım alanı olan mera, kışlak ve yaylaklarda hayvan otlatanlardan hayvan başına para alınacağını duyurmuştu.
 
Bu duyurunun ardından muhalefet kesimden hızla tepkiler artmış ve bu kararın Hayvan yetiştiricilerine yapılan bir zulüm olduğu belirtilmişti.
 
Mera Otlatma Planına göre, 2020 yılına ait büyükbaş hayvan otlatma bedeli 10 TL, küçükbaş hayvan otlatma bedeli ise 2.25 TL olarak belirlenmişti.
 
22 YILLIK HADİSE
 
Mera alanlarında hayvanların otlatılması karşısında belli miktarda para alma kararı dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın 1998 yılında ki Anasol-D Hükümeti tarafından çıkarıldığı ortaya çıktı.
Tepkilerin artmasının ardından Kırklareli Valiliği tarafından bir açıklama yapılarak bu yasanın 1998 yılında çıktığı yeni bir şey olmadığı belirtildi.
Söz konusu uygulama ile ilgili yasanın aslında 1998 yılında çıkarıldığını ve 81 il için geçerli olduğunu vurgulayan valilik, "Söz konusu haberlerde Kırklareli'nin bu uygulamayı gerçekleştiren ilk ve tek il olduğu ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Buradan elde edilen gelir de meraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır." ifadelerini kullandı.