Malezya'nın Milli Görüş'ü seçimleri kazandı

Malezya'nın Milli Görüş'ü seçimleri kazandı
Malezya genel seçimlerinde Halkın Umudu (Harapan Rakyat) adıyla giren partilerinin başbakan adayı gösterdiği Mahathir Muhammed'in seçimi kazandıklarını açıklamasının ardından kutlamalara başlayan destekçileri, polisin uyarısı üzerine sokaktan çekildi
Malezya'da yapılan genel seçimde 92 yaşındaki eski Başbakan Mahathir Muhammed öncülüğündeki Halkın Umudu ittifakı birinci çıktı. Yolsuzluk iddialarının odağındaki Milli Cephe ülkeyi 61 yıldır yönetiyordu. Milli Cephe'nin başbakanı olarak 22 yıl boyunca iktidarda kalan Muhammed, 2016 yılında partisinden ayrıldı. Mahathir'in rakibi ve halihazırdaki Başbakan Necip Rezak liderliğindeki Birleşik Malay Ulusal Partisinin (UMNO) sandalye sayısı ise 79'a düştü.
 
MAHATHİR; ERBAKAN'IN YAKIN DOSTU, DÖNEMİN D-8 KURUCULARINDAN...
Rezzak, 2009 yılından bu yana başbakanlık görevini yürütürken, başında olduğu Birleşik Malay Ulusal Partisi (UMNO), ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1957'den beri iktidarı elinde tutuyor. 65 yaşındaki Necip Rezzak, ülkenin ikinci başbakanı Tun Abdul Rezak'ın oğlu.
 
Halkın Umudu ittifakı adıyla bir araya gelen partilerin adayı olarak seçime giren Mahathir Muhammed, Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın yakın dostu olarak biliniyor. Dönemin D-8 kurucularından da olan Mahatir, 1981-2003 yılları arasında başbakanlık yapmıştı. Mahathir, Malezya'da en uzun dönem bu görevi yürüten siyasetçi ünvanına da sahip bulunuyor. Mahathir'in görevi döneminde Malezya ekonomik alanda yaptığı atılımlarla uluslararası bir rol model haline gelmişti.
 
ZAFERİNİ İLAN ETTİ
Mahathir, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada mecliste çoğunluğu sağlamak için gereken 112 sandalyenin üzerinde bir destek sağladıklarını belirterek, zaferini ilan etti.
 
HALKIN UMUDU İTTİFAKI
92 yaşındaki Mahathir Muhammed uzun süre liderliğini yaptığı Birleşik Malay Ulusal Partisi'ne karşı yarıştı. Muhammed, iktidardaki Necip Rezak'ın karşısına muhalefet partilerinin oluşturduğu Halkın Umudu ittifakının adayı olarak çıkmıştı.
 
Birleşik Malay Ulusal Partisi'nin önderliğindeki Milli Cephe ülke İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1957'den beri iktidarı elinde tutuyordu.
 
"İNTİKAM PEŞİNDE DEĞİLİZ"
Mahatir gazetecilere yaptığı açıklamada, "İntikam peşinde değiliz, hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
YOLSUZLUK İKTİDARIN SONUNU GETİRDİ
2015 yılında patlak veren yolsuzluk skandalının ardından Necip Rezak'a duyulan güven azalmıştı. Rezak hakkında 1MDB adındaki devlet fonundan zimmetine 700 milyon dolar para geçirdiği iddiası atılmıştı. Rezak iddiaları reddetse de yaptığı görev değişiklikleriyle iddialara ilişkin soruşturma açılmasını engellemişti.