Kriz Zamanlarında Gıda Güvenliğinin Sağlanması

Kriz Zamanlarında Gıda Güvenliğinin Sağlanması
Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru Açıklama yaptı

Konu ile ilgili açıklama yapan Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru; “Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) kendi kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim tarihini “Dünya Gıda Günü” olarak belirlemiş ve 1981 yılından bu yana 16 Ekim tarihi “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 16 Ekim Dünya Gıda Gününde işlenecek olan tema “Kriz Zamanlarında Gıda Güvenliğinin Sağlanması” olarak belirlenmiştir.

 

 

2007 yılı ve 2008 yılı ortalarında tarım ürünlerinde üretiminin düşmesi ve petrol fiyatlarının artması ile gıda fiyatlarında meydana gelen büyük oranda artış dünyada bir gıda krizi yaşanmasına neden olmuştur. Ayrıca gıda krizinin ardından, küresel kriz meydana gelmiş ve dolayısıyla, yoksul kesim iki eş zamanlı krizle karşı karşıya kalmıştır. Yoksul kesimin gıda kriziyle başa çıkmada başvurduğu çoğu araç da tükenmiş olduğundan, durum daha da vahim bir hal almıştır. Gıda fiyatlarındaki katlanan artış birçok ülkede kitlelerin sokağa dökülmesine neden olmuştur. En son 27 Mart tarihinde basına yansıyan görüntülerde Mısırda ekmek üzerinde sağlanan haksız kazanç nedeniyle çıkan ayaklanmalarda 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Türkiye, Güneydoğu Anadolu Projesi GAP, Konya Ovası Projesi KOP, Polatlı Ovası ve benzeri projelerle, bu krizden kolaylıkla sıyrılma ve hatta gıda ihracında "kilit ülke" olma potansiyeline sahiptir. Eğer Türkiye söz konusu projelerle sulanabilir alanları büyütür, tarımında üretim ve ürün çeşitliliğini artırabilirse, sadece açlık tehlikesinden kurtulmakla kalmayacak, aynı zamanda dünyayı besleyen ve stratejik gıda ürünleri ihracatçısı haline de gelebilecektir.

 

 

Günümüzde açlık, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının yanı sıra gıda kaynaklı hastalıklar da sadece gelişmekte olan ülkeler için değil aynı zamanda gelişmiş ülkeler için de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Gıda kaynaklı enfeksiyon ve zehirlenmelere ek olarak son 20 yıl içersinde tüm dünyada deli dana, SARS, domuz ve kuş gribi gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ve tüketicinin özellikle hayvansal gıdalara karşı sarsılan güveninin yeniden kazanılması amacı ile gerek hayvan sağlığının korunması ve bu yolla hayvansal kaynaklı gıda üretiminin arttırılması ve gerekse Bakanlığımızın geliştirdiği “Çiftlikten Sofraya Gıda güvenilirliği” yaklaşımı ile gıda güvenilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Bakanlığımız 2009 yılını Gıda Yılı ilan etmiş olup “Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam Kampanyası ” gıda güvenilirliğini ve geri izlenebilirliği sağlamak üzere et, süt, yumurta, balık ve bal gibi hayvansal kaynaklı gıdaların üretim zincirinin her aşamasında denetimlerini etkin bir şekilde yapmaktadır.

 

 

İl Müdürlüğümüz olarak da Karaman´da gıda güvenliğinin sağlanması ve halkımızın daha sağlıklı ve hijyenik koşullarında gıda tüketmesini sağlamak amacıyla etkin bir şekilde taviz vermeden denetimlerimize İl merkezi ve ilçelerimizde aralıksız olarak devam etmekteyiz. İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve konusunda uzman 23 Gıda Kontrolörü ve 5 Gıda Kontrolör Yardımcısı tarafından 2009 yılı Ekim ayına kadar 239 adet gıda üreten iş yerine 477, 1538 adet gıda satış yerine 1672 ve 272 adet toplu tüketim yerine 484 olmak üzere toplam 2633 denetim gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimlerde gıda güvenliği ile işyerlerinin teknik ve hijyenik koşullarının mevzuata uygunluğu değerlendirilmektedir.

 

 

 Gıda denetiminin daha kolay, hızlı ve sağlıklı yapılabilmesi için 2009 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüze Karaman İl Özel İdaresinden Yatırım Programı çerçevesinde 1 adet araç alınmış, Müdürlüğümüzce aracın iç dizaynı denetim ve numune taşımaya uygun hale getirilerek Gıda Kontrol ve Denetim hizmetlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Karamanımızda gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için bugüne kadar olduğu ve bundan sonra da olacağı gibi insan sağlığını direkt ilgilendiren gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin özenle üretim yapmalarının şart olduğunu, üretim ve satış yaparken tüm hijyen kurallarına uymaları gerektiğini, ancak ve ancak yasalara, talimatlara uyarak üretim yapılabileceklerini, bu kriterlere uymayan işletmelerin cezai yaptırımlarla sıkça karşılaşacaklarını bilmeleri gerekmektedir.

 

 

“ En iyi denetçi tüketicinin kendisidir. ” felsefesi ile hareket eden İl Müdürlüğümüz, halkın bilinçli tüketici olması için gerekli bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmaktadır. Halkımızın her türlü istek şikâyet ve dileklerini kesintisiz hizmet sunan Alo 174 no’lu telefon hattına bildirmesi ve halkımızın da bu konuya önem gösterdiğini görmek bizi mutlu etmektedir. İl Müdürlüğü olarak 174 Alo Gıda Hattına gelen ihbarları da ivedilikle değerlendirip, sonuçlarını bildirmekteyiz.

 

 

 Açlık sorunun olmadığı, her insan için sağlıklı ve yeterli gıdanın üretildiği bir dünya dileğiyle;

 

 

 Dünya Gıda Gününüzü Kutluyorum” dedi.