Konya Ticaret Odası Başkanı Öztürk: ‘’Serbest Bölgeler Faydalıdır’’ dedi.

Konya Ticaret Odası Başkanı Öztürk: ‘’Serbest Bölgeler Faydalıdır’’ dedi.
Önceki gün düzenlediği basın toplantısı ile şimşekleri üzerine çeken KTSO Başkan adayı Mustafa Gökhan Alkan’ın serbest bölge ile ilgili sözleri asılsız çıktı.
Gectiğimiz gün KTSO Başkan Adayı Mustafa Gökhan Alkan Grand otelde düzenlediği kahvaltı programında bir basın mensubunun serbest bölge ile ilgili sorusu üzerine M. Gökhan Alkan; ‘Serbest bölge konusunun daha önce Konya’ya teklif edildiği ve onların bu teklifi kabul etmediğini öğrenince, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Bey’e ‘Başkanım serbest bölgeyi niye istemiyorsunuz’ diyerek sorduk. Kendisi ‘Bizim burası için uygun değil, Konya sanayisini tatmin edici bir pozisyonu yok’ dedi. ’’ şeklinde cevap vermişti.
 
Bu cevap üzerine Konya Ticaret Odası başkanı Selçuk Öztürk bir açıklama yaparak serbest bölgenin faydalarından bahsetti. Şehirlerin rekabeti açısından bir şehrin serbest bölgeye sahip olmasının önemli bir faktör olduğunu belirten Öztürk, “Türkiye’de bugün itibariyle 21 serbest bölge faaliyetlerine devam etmekte olup, bulundukları bölge ve ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlamaktadırlar.” dedi.
 
Konya Ticaret Odası başkanı Selçuk Öztürk’ün açıklaması şöyle; ‘’ Serbest Bölgeler Kanunu'nda serbest bölgelerin kurulması ve işletilmesindeki temel amaçlar; ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek olarak sıralanmıştır.
 
Türkiye’de bugün itibariyle 21 serbest bölge faaliyetlerine devam etmekte olup, bulundukları bölge ve ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlamaktadırlar.
 
Bugün Konya, 1,6 milyar doların üzerindeki ihracatı ile Türkiye’nin en güçlü ekonomik bölgeleri arasındadır. Konya, hem ülkemizin hem de İç Anadolu Bölgesinin tarım, ticaret, sanayi ve turizm cazibe merkezi olarak hinterlandındaki illere lokomotiflik görevi yapan, ülke ekonomisine ciddi katkıları bulunan bir üretim üssüdür.
 
Şehirlerin rekabeti açısından bir şehrin serbest bölgeye sahip olması da önemli bir faktördür. Coğrafi yapısı ve konumu, lojistik imkânları, gelişmiş nüfus, ekonomi ve sanayi alt yapısı yönünden önemli bir merkez olan Konya’da serbest bölgelerin kuruluş amacına paralel olarak Serbest Bölge kurulması yönünde bugüne kadar gerekli girişimlerde bulunduk.’’
 
Açıklama sonrası KTSO başkan adayı Mustafa Gökhan Alkan’ın “serbest bölgeyi Konya Ticaret Odası da istemiyor, bizde onlardan bilgi alarak istemedik” şeklindeki açıklamalarının asılsız olduğu ortaya çıkmış oldu.