Kocamazdan İlçe Belediye Başkanlarına Kaçak İnşaat Uyarısı

Kocamazdan İlçe Belediye Başkanlarına Kaçak İnşaat Uyarısı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kanun gereği imara aykırı uygulamalar ilçe belediyeleri tarafından 3 ay içerisinde giderilmediği takdirde büyükşehir belediyesinin gerekli işlemi yapmakla sorumlu olduğunu belirterek, ilçe belediye başkanlarını kaçak yapıların yıkılması konusunda uyardı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Burhanettin Kocamaz başkanlığında olağanüstü toplandı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıda, idareden gelen 4 teklif görüşülerek karara bağlandı. Mersin’i Kalkındırma ve Dayanışma Derneği’nin yazısına istinaden Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 11-15 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenen Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’nde sahne alan Mark Goffeney’in hizmet bedeli olarak 180 bin TL artı KDV tutarının Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 mali yılı bütçesinin ilgili bütçe tertibinden karşılanması ile ilgili teklifin görüşülmesi sırasında, bazı meclis üyeleri, festivaldeki harcamalardan bilgileri olmadığını söyledi.

“Festivalde 2 milyon lira harcadık”

Bunun üzerine konuşan Başkan Kocamaz, “Gelip festivali görseydiniz keşke. Dışarıdan eleştirebilmek için gelip görmeniz gerekiyor. Festivalde 2 milyon lira harcadık. Türkiye’de ve dünyada ses getiren bir etkinlik oldu ve Mersin hiç bu kadar gündemde kalmadı. Eleştiri mutlaka olacak, biz bundan mutluluk duyarız ama gelip görerek eleştirmek lazım” diye konuştu.

Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ne Başbakanlık Tanıtım Fonu’ndan yeterli desteğin sağlanmadığını belirten Kocamaz, “Biz Tanıtım Fonu’na müracaat ettik. Tanıtım Fonu’ndan daha iki gün öncesine kadar bize bir tek kör kuruş gelmedi. Oysa en az yarısını üstlendiklerini söylemişlerdi. En son ben geçen mecliste dillendirdim, ondan sonra Başbakanlık Tanıtım Fonu’ndan 250 bin TL bir destek geldi” ifadelerini kullandı.

Festivalin dünya çapında farkındalık oluşturduğunu da vurgulayan Kocamaz, “Bu tüm dünyada ilk defa yapılan bir etkinlik ve çok ses getirdi. Katılım çok yüksekti. Hala buradaki performanslarıyla klipler yaparak engelli sanatçılar tüm dünyaya bu festivali tanıtıyor. Bunlar belki engelli ama gösterdikleri performanslar sonrası ben kendi kendime sordum, ‘acaba bunlar mı engelli biz mi engelliyiz’ diye” şeklinde konuştu.

Kocamaz, belediye yetkililerinden, Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ne harcanan bütün masrafların listesinin meclis üyelerine dağıtılması talimatını da verdi.

Kocamaz, ilçe belediye başkanlarını kaçak inşaatlarla ilgili uyardı

Toplantının sonunda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde müfettişlerin kaçak inşaatlarla ilgili incelemeleri hakkında açıklama yapan Kocamaz, şu an birçok belediyede olduğu gibi Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde de müfettişler olduğunu söyledi. Müfettişlerin, geçmiş 4 yılın değerlendirmesini yaptıklarını belirten Kocamaz, şöyle devam etti: “ ‘Kaçak inşaatlarla ilgili ne yaptınız’ diye soru soruluyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, Büyükşehir Belediye Kanununun 11. maddesine göre imar uygulamalarını denetlemekle mükellefiz. Kanun, ‘İmara aykırı uygulamalar ilçe belediyeleri tarafından 3 ay içerisinde giderilmediği takdirde Büyükşehir Belediyesi gerekli işlemi yapar’ diyor. Gerekli işlemden kasıt Büyükşehir yıkacak anlamında değil. Bazı belediyeler bize yazı yazıyor, ‘Biz yıkamadık, bazı araçlarımız yok’ diyorlar. Topu taca atıyor ve Büyükşehir’i bu işin sorumlusu gibi göstermeye çalışıyorlar. Müfettişle ben bu konuları konuştum ve bana, ‘Eğer ilçe belediyeleri 3 ay içerisinde görevini yapmazsa sizin onları adli makamlara bildirmeniz gerekiyor’ dedi.”

“Biz bu işlemi başlatmak durumundayız. Bu işin gücenmecesi yok”

İlçe belediye başkanlarına kaçak inşaatlarla ilgili durumu aktararak, uyaran Kocamaz, “Burada bulunan belediye başkanı arkadaşlarımız olmayanları da bilgilendirsin. Biz bu işlemi başlatmak durumundayız. Bu işin gücenmecesi yok. İlçe belediyelerinin kendi görevlerini yapmayıp büyükşehir yapsın mantığı ile hareket etmeleri çok doğru değil. Silifke’de bu olayı yaşadık ve böyle bir hadise ile karşılaştık. Tatsız bir durum ama bütün ilçe belediye başkanlarımızı uyarmakta fayda görüyorum” dedi.

Kocamaz, meclis üyelerinin yeni yılını kutlayarak toplantıyı bitirdi.