Kmü’de Karadağ’da Yapılan Kazı Çalışmaları Anlatıldı

Kmü’de Karadağ’da Yapılan Kazı Çalışmaları Anlatıldı
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) evsahipliğinde Karaman Müze Müdürlüğü tarafından ‘İnançların ve Hoşgörünün Buluştuğu Dağ: Karadağ’ isimli konferans düzenlendi.

 Konferansa Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, vali yardımcıları, il müdürleri, akademik ve idari personel, davetliler ve öğrenciler katıldı. 

“Karaman tarihî kent kimliğini koruyarak bölge kalkınmasına katkı sağlayacak”

Karaman Müze Müdürü Abdulbari Yıldız, müdürlük olarak yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi vererek slaytlar eşliğinde örnekler gösterdi. Yıldız, yapılan çalışmaların sadece geçmişin kültür ve sanat dünyasını tanıtmakla kalmayacağını, kültür tarihimizin kalıcı olmasına, gelişmesine ve günümüz sanat akımlarını da etkilemesine yardımcı olacağını söyledi. 

Karaman’ın; sahip olduğu anıtları, eski evleri, mimari yapıları çağdaş koruma ilkeleri doğrultusunda koruyup yaşattığı ölçüde tarihî bir kent kimliğini koruyacağına dikkat çeken Yıldız şöyle devam etti: “Tarihî bir kent kimliğini koruduğu takdirde Karaman, bölge kalkınmasına da büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Yapılan bu tip çalışmalar geçmişimizi ve birikimlerimizi yansıtmaktadır. Bu nedenle tarih, kültür, gelenekler ve yaşanmışlıklar insanoğlunun vazgeçilmez değerlerindendir. Bu değerlere sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarımını sağlamak günümüz toplumlarının en öncelikli vazifesidir.” 

“Karaman Kalesi, açık hava müzesi olarak kent turizmine hizmet verecek”

Abdulbari Yıldız, daha önce Karaman Kalesi’nde arkeolojik kazı çalışmaları yapıldığını hatırlatarak çalışmalar neticesinde Karamanoğlu İbrahim Bey’in saray kalıntılarına rastlandığını ve kalenin restorasyon işlemlerinin ardından açık hava müzesi olarak kent turizmine hizmet edeceğini belirtti.

“Yedi ay süre ile 100’e yakın vatandaşımıza istihdam sağlayacağız”

Müze Müdürü Yıldız, 2013 yılında Temmuz ve Ekim aylarını kapsayan dönemlerde ise Derbe Höyüğünde yapılan arkeolojik kazılar neticesinde 9. yüzyıla ait köy yerleşkesi ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Abdulbari Yıldız, 28 Şubat’ta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla yeni bir çalışmaya daha başladıklarını vurgulayarak yeni projeleri hakkında bilgi verdi. Yıldız, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün bilimsel danışmanlığında Ermenek Gökçeeski Örenyerinde arkeolojik kazı çalışmalarına başladıklarını söyleyerek, “Mart ayı içerisinde Ermenek Merkez ve Yukarı Çağlar Örenyerinde arkeolojik kazı çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Çalışmalar neticesinde yaklaşık 100 vatandaşımıza yedi aylık bir istihdam oluşturacağız.” dedi. 

Sunumun ardından ziyaretçilere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün çalışmalarını anlatan broşürlerin dağıtılmasıyla konferans sona erdi.