Kmüde Akademik Yıl Açılışı Gerçekleştirildi

Kmüde Akademik Yıl Açılışı Gerçekleştirildi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin (KMÜ) 2017-2018 Akademik Yıl Açılışı görkemli bir törenle gerçekleşti.

KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonunda düzenlenen üniversitenin açılış töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı, üniversite tanıtım filminin gösterimiyle devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, şehitlere Allah’tan rahmet ve millete başsağlığı diledi. Rektör Akgül, ülkenin bölünmez bütünlüğüne ve milli egemenliğe kast eden bilumum terörist yapıların emellerine ulaşamadan tarihe gömülüp gideceğini belirterek "Bu uğurda mücadele eden devletimizin ve milletimizin tüm fertlerine Allah’tan muvaffakiyet diliyorum. Zorluklar karşısında yılmayan; vatanı, milleti ve bayrağı uğruna gözünü kırpmadan canını feda edenlere, tüm hakka tâbi olanlara ve hakikat peşinde koşanlara Karaman’dan selamlar olsun" dedi.

Rektör Akgül, akademik yıl açılışının başarılı işlerin ve önemli gelişmelerin başlangıcı olmasını temenni ederek, "Üniversitemizin; ülkemizin ve şehrimizin bilimsel, sosyal ve kültürel hayatına kattığı değerin artarak devam edeceğine tüm benliğimizle inanıyoruz. Üniversitemiz şuan itibariyle 158 bin m2 kapalı alanı ve 269 dersliği, 785 personeli ve 15 bin 246 öğrencisiyle, tüm fiziksel ve beşeri kaynaklarıyla milletimizin bize bir emanetidir. Bu emaneti en iyi şekilde geleceğe taşımak için katılımcı bir yönetim anlayışıyla, huzurun ve güvenin hâkim olduğu bir üniversite tesis etmeyi diliyoruz" şeklinde konuştu.

Rektör Akgül, konuşmasının devamında üniversite-sanayi, üniversite-yerel yönetimler, üniversite-STK ve üniversite-şehir işbirliğinin önemine dikkat çekerek, "Üniversitenin ürettiği bilim, teknoloji ve tecrübenin sanayi ile buluşması, Karamanımızın ekonomik, sosyal ve beşeri olarak gelişmesinin ana bileşenlerinden birisi olacaktır. Çünkü bilgi ekonominin itici gücüdür" diye konuştu.

Tüm mensuplarının birbirinin temel haklarına saygılı, farklılıkları zenginlik olarak gören, öteki değil biz duygusuna sahip bireylerden müteşekkil bir üniversite inşası içinde olduklarının altını çizen Rektör Akgül, “Göreve geldiğimiz günden bu yana geçen sürede sizlerin desteğiyle hayata geçirdiğimiz çalışmalarla kendi medeniyetinin aslını bilen ve tüm dünyaya bu medeniyeti örnek gösterme hedefinde olan bir üniversite inşa etmeyi tasarlamaktayız. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için üniversite olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirmeyi temel görev olarak kabul ediyoruz. Bu duygularla, tüm Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesinin yeni akademik yılını tebrik eder, başarılı ve huzurlu bir eğitim-öğretim dönemi dilerim” şeklinde konuştu.

“Kader gayrete aşıktır”

Prof. Dr. Akgül’ün konuşmasının ardından kürsüye gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, “Gençler kendinizi iyi yetiştirmelisiniz. Yabancı dilinizi geliştirmeli, düzenli çalışmalısınız. Kendinizi yetiştirirken göstereceğiniz çaba ve gayret de çok önemli. Kader gayrete âşıktır unutmayın ve yeter ki gayret gösterin. Ne istediğinizi bilerek planlı bir şekilde çalışın ve zamanınızı iyi kullanın. Başarının kapısını aralamak istiyorsanız bir de bunların yanında sözlerinizi ölçülü ve dikkatli kullanın” ifadelerini kullandı.

Başdenetçi Şeref Malkoç konuşmasında, kamu denetçiliği (ombudsmanlık) nedir ve bu kuruma neden ihtiyaç duyulmuştur soruları hakkında açıklamalarda bulunarak, “Ombudsmanlık kurumu, vatandaşların kamu kurumları ile olan sorunlarını en geç altı ay içerisinde ve ücretsiz olarak çözüme kavuşturan, kamu gücüne sahip idarenin hakkaniyete uygun hareket etmesini ve kamu görevlilerinin haksız davranışlarının önlenmesini amaçlayan bir yapıdır. Kamu kurumlarının her türlü işlem ve eylemleri ile kamu görevlilerinin tutum ve davranışlarından kaynaklanan şikayetleri incelemektedir. Anayasal bir kurum olan Ombudsmanlığın kuruluşunda Osmanlı Devletinin yönetim geleneği ve denetim yapısından esinlenilmiştir. Ombudsmanlık kurumu özel bütçelidir. TBMM tarafından dört yıllığına seçilen kamu başdenetçilerine çalışma esnasında hiçbir makam mevki, tavsiye ve telkinde bulunamaz” diye konuştu.

Malkoç konuşmasının son bölümünde ise ülkenin kalkınmasına ve gerçekleştirdiği atılımlara dikkat çekerek Türkiye’nin coğrafi konumu dolayısıyla stratejik bir öneme sahip olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi için üniversitelere ve öğrencilere büyük bir görev düştüğünü ifade etti.

Tören hediye ve onurluk takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Açılış töreninin ardından Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ve tören protokolü eşliğinde KMÜ Kültür ve Sanat Merkezini gezerek burada incelemelerde bulundu. Kültür Bakanlığı Sanatçısı Osman Gözel’in ney dinletisi ve ney takdiminin ardından program sona erdi.

Törene, Karaman Valisi Fahri Meral, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, il ve üniversite protokolü, akademik ve idari personel, davetliler ve öğrenciler katıldı.