Kmü Projesi Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında

Kmü Projesi Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında
Kmü’lü Araştırmacıların Projeleri Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’nda

 Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) öğretim elemanlarının hazırladığı gıda projesi II. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda yer aldı. 

KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Görevlisi Süleyman Gökmen’in yürütücülüğü ve Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Aydın ile Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ekrem Dağlı’nın araştırmacılığında gerçekleştirilen “Propolis’in Belirli Oranlarda Beyaz Peynir Salamurasına Katılmasıyla Beyaz Peynirin Raf Ömrünün Arttırılması” başlıklı proje II. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda sunuldu. 

Gıda ve tarım sektörünün gelişimine katkı sağlamak, gıda ve ilgili alanlarla bağlantılı olan ihracatçı firmalar, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve diğer firmalar arasında buluşma platformu oluşturmak amacıyla 3-4 Haziran 2013 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen II. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na 400’e yakın proje başvurusu yapıldı. KMÜ’lü araştırmacıların projesi, sunulmaya layık görülen 177 proje arasına girdi.

Propolis’in gerek antimikrobiyal gerekse insan sağlığı açısından olumlu etkilerinden faydalanmak ve gıda boyası olarak kullanılabilirliğini araştırmak amacıyla projelerini hazırladıklarını söyleyen Öğr. Gör. Süleyman Gökmen projenin bulgularını şu şekilde açıkladı: “Propolis uygulaması yapılmış beyaz peynir örneklerinin hem duyusal hem kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan şahit örneklere oranla çok daha iyi olduğu anlaşıldı. Ayrıca propolis uygulamasının, beyaz peynir örnekleri oda koşullarında depolansa dahi beyaz peynirin bozulmasını önlediği görülmüştür.”

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Aydın da projelerinin gelecekte sanayi kuruluşları ile işbirliği yapmayı sağlayacak nitelikte olduğunu vurgulayarak, uluslararası pazarda projelerini tanıtmış olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.