Kesin Kayıt Yaptıracak Olan Hacı Adayların Dikkatine

Kesin Kayıt Yaptıracak Olan  Hacı Adayların Dikkatine
Hacı adaylarımız kesin kayıt yaptırırken bazı hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir.

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitmek için başvuruda bulunan 2.298.800 hacı adayının heyecanla beklediği hac kuraları, 9 Ocak Perşembe çekildi. Kura sonucuna göre 2020 yılında Türkiye’den 83 bin 430 kişi, kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. 
Karaman’dan ise; önceki yıllarla birlikte ön kayıt yaptırmış olan toplam 10.677 kişiden 360 hacı adayı kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. 
Hacı adayları kura sonuçlarını Perşembe günü saat 21.00'den itibaren e-Devlet üzerinden öğrendiler/öğrenebilecekler. 
Hacı adayları, e-Devlet üzerinden alacakları ‘Hac Kesin Kayıt Belgesi’ ile 13-24 Ocak tarihleri arasında il müftülüklerine ve acentelere kayıt yaptırabilecek. Kesin kayıt belgesi alınırken ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonu’ veya ‘Acente Organizasyonu’ tercihleri de yapılabilecek. Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 30 Ocak - 7 Şubat 2020 tarihleri arasında illere dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.
Hacı adaylarımız kesin kayıt yaptırırken şu hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir.
Kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlarımız “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgelerini 13 Ocak 2020 Pazartesi günü saat: 08:00’dan itibaren; e-Devlet sistemine giriş yaparak “Hac Kesin Kayıt Belgesi” linkinden de alabilmektedirler. Vatandaşlarımız kesin kayıt belgesi alırken “Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonunu” veya “Acenta Organizasyonunu” seçerek tercihlerini belirleyeceklerdir. Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu ile hacca gitmeyi tercih eden vatandaşlarımız, Kesin kayıt yaptırabilir belgesi ile hac kaydını yaptırdığı il müftülüğüne 13-24 Ocak 2020 tarihleri arasında müracaat ederek; konaklama türü, oda (2, 3 veya 4 kişilik) ve havalimanı tercihlerini belirterek kayıtlarını yaptıracaklardır. Tercih edilen hac konaklama türüne ait hac ücretinin tamamını kesin kayıt esnasında yatırabileceği gibi, %50’sini peşin, %25’ini 1. taksit olarak 29 Şubat 2020’ye kadar, kalan %25’i ise 2. taksit olarak 31 Mart 2020 tarihine kadar T.C. kimlik numarası ve cep telefonu bilgisi ile Ziraat Bankası, Albaraka Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım, Emlak Bank Katılım ve PTT şubelerinden birine yatırabilecektir. Hac ücretini yatırdıktan sonra kesin kayıt işlemi tamamlanmış olacaktır. İlgili bankalardan birine hac ücretini belirtilen süre içerisinde yatırmadığı taktirde hac kesin kayıt işlemi yapılmış olmayacaktır. 
Başkanlıkla sözleşme imzalayan seyahat acentelerini tercih eden vatandaşlarımız ise Acenteye kesin kayıt yaptırabilir belgesi ile 2020 yılı için HACCA KAYIT YAPTIRMA YETKİSİ bulunan acentelerden birine 13-24 Ocak 2020 tarihleri arasında kesin kayıt yaptıracaktır. 
Hac müracaatı bulunan şehit yakınları (şehitlerin anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları) ile gazi ve eşleri; çekilen kura sonucu kesin kayıt hakkı elde etmiş olanlar 13-24 Ocak 2020 tarihleri arasında kesin kayıtlarını yaptırabileceklerdir.
Kura sonucu kesin kayıt hakkı elde edemeyen; şehit yakınları ile gazi ve eşlerinin hac kayıtlarının yapılabilmesi için; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirlemiş olduğu kriterler çerçevesinde şehadet veya gazilik belgeleriyle beraber 30 Ocak – 04 Şubat 2020 tarihleri arasında kayıtlı bulundukları il müftülüklerine müracaat edeceklerdir. Bu durumda kesin kayıt yaptırmak isteyen şehit yakınları ile gazi ve eşleri; şehitlik ve gazilik şartlarını taşımayan diğer grup üyeleri ile bağlantıları iptal edilecektir. 


Kayıt yaptıracakların pasaportlarının en az 1 Şubat 2021 tarihine kadar geçerlilik süresi olması gerekmektedir. Bu sebeple ilk defa pasaport çıkaracakların, pasaport müracaatlarını 1 Şubat 2020 tarihinden sonra yapmaları gerekmektedir. Geçerlilik tarihi 1 Şubat 2021’den önce biten pasaportlar işleme konulmayacaktır. 
Kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlarımızdan; kayıtlarını yaptırdıktan sonra sağlık durumu ve yaşlılık sebebiyle hacca gidemeyeceği heyet raporu ile tespit edilenler; noterden vekâlet vermek suretiyle 65 yaşından küçük olan birini yerlerine vekaleten gönderebileceklerdir.  
Bu yıl hacı adayları, 4 kişilik oda için 16.400 SAR, 3 kişilik oda için 18.400 SAR, 2 kişilik oda için 20.700 SAR ücret ödeyecekler.
Hac için çıkışlar: 22 Haziran - 25 Temmuz 2020 (Hicri 01 Zilkade 1441-4 Zilhicce 1441); 
Hacdan dönüşler: 06 Ağustos - 02 Eylül 2020 (Hicri 16 Zilhicce 1441- 14 Muharrem 1442) tarihleri arasında yapılacaktır.
Ayrıca il ve ilçe müftülüklerimiz tarafından kutsal yolculuğa çıkmadan önce hacı adaylarına hac ibadetiyle ilgili özel eğitim ve seminerler düzenlenecek olup, hacı adaylarımızın bu seminerlere katılmaları önem arz etmektedir.
Kura sonucu kesin kayıt hakkı kazanan hacı adaylarımızın mebrur bir hac yapmalarını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz. Bu yıl kurada ismi çıkmayan kardeşlerimize de gelecek yıl nasip olmasını Yüce Allah’tan diliyoruz.