Karamercan: “Esnaf Ne Kadar Çoğalırsa, Ekonomimiz De O Kadar Büyür”

Karamercan: “Esnaf Ne Kadar Çoğalırsa, Ekonomimiz De O Kadar Büyür”
Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, esnaf sayısındaki artış konusuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Esnaf sayımız geçen yılın aynı dönemine göre 31 bin 442 arttı, Konya’mızda da bu artış yaşandı. Esnaf ve sanatkarlarımız ne kadar çoğalırsa ekonomimiz de o kadar büyür" dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye genelinde esnaf ve sanatkar sayısında 31 bin 442 artış olduğuna dikkat çekerek, "Ekim ayı sonu itibariyle esnaf sayımız 1 milyon 699 bin 739 olmuştur. Kadın esnaf sayımızda da 14 bin 471 artış olmuş ve bu rakamlar sevindiricidir. Kadın esnaflarımızın tüm esnaflar içerisindeki yüzde 15’lik oranının daha üst seviyelere gelmesini temenni ediyoruz. Kendi işinin patronu olan kadın esnaf sayımızın daha da artacağına inanıyoruz" dedi.

Konya’da ilçelerle beraber 55 bine yakın aktif esnaf ve sanatkarın olduğunu hatırlatan Başkan Karamercan, bu sayının 5 bin 379’nu kadın esnafların oluşturduğuna dikkat çekti. Esnaf ve sanatkarın ülkenin bel kemiği olduğunu vurgulayan Başkan Karamercan, "Esnaf ve sanatkarlarımız ne kadar çoğalırsa ekonomimiz de, ülkemiz de o kadar büyür. Tüm olumsuzluklara ve Türkiye’nin önündeki engellere rağmen esnaf ve sanatkar sayımızdaki artış bizleri sevindirmekte ve umutlandırmaktadır" diye konuştu.

“Kapanan işyeri sayısında azalma”

İlk on ay itibariyle açılan ve kapanan iş yeri sayıları hakkında detaylı bilgiler veren Başkan Karamercan, "Sicil Gazetesi verilerine göre Türkiye genelinde Ekim ayında 19 bin 124 iş yeri açılıp 8 bin 112 iş yeri kapanırken, on ayda ise 192 bin 423 açılış ve 78 bin 520 kapanış olarak kayda geçti. Bu yılın Ekim ayında kapanan iş yeri sayısı geçen yılın aynı ayına göre bin 910 azaldı. Öte yandan on ayda en çok tescili yapılan ilk 5 meslek kolu, büfe ve bakkallarda yapılan ticaret, lokantacılık ve yemek içecek sunumu faaliyetleri, kahvehane kıraathane ve çay ocağı işletmeciliği, servis aracı işletmeciliği ve tezgâhlar ile pazar yerleri vasıtasıyla yapılan ticaret oldu" diye konuştu.