Karaman’da Yeni Bir İnanç Merkezi Gün Yüzüne Çıkıyor

Karaman’da Yeni Bir İnanç Merkezi Gün Yüzüne Çıkıyor
Karaman'ın Kılbasan Köyünde Bulunan Karadağ'daki Binbir Kilisede 2014 Yılından Bu Yana Yapılan Kazı Çalışmalarında Gizli Kalan Tarih Ortaya Çıktı

Hitit döneminden günümüze kadar kutsal bir dağ olarak kabul edilen Karaman’ın Kılbasan köyündeki Karadağ’daki Binbir Kilise’de, 2014 yılından bu yana yapılan kazı çalışmalarında gizli kalan tarih ortaya çıktı. Bizans dönemine ait olan Binbir Kilise’nin, erken Hıristiyanlık döneminin mimari özelliklerinin, yöresel kültürle kaynaşmış olması Anadolu’daki diğer örneklerinden farklı kiliseler, piskoposluk sarayları ve nekropol alanları gibi yapıların ortaya çıkmasını sağladı.
  Karadağ dışında, Karaman’da 3 farklı noktada kazı çalışması yapıldığını söyleyen Karaman Kültür ve Turizm İl Müdürü Adem Akçay, “Ermenek Gökçe Seki, Merkez, Değle Ören Yeri ve Binbir Kilise olmak üzere toplum yararına 80 işçiyle ciddi bir kazı çalışması yapıyoruz. İnşallah bu çalışmalar sonlandığı zaman gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi yapılar ve eserleri turizme kazandıracağız” diye konuştu.
  Karadağ’ın bakir bir alan olduğunu belirten Akçay, şunları söyledi: “Karadağ; Hitit’e, Roma’ya, Bizans’a, Selçuklu ve Osmanlı Türklerine ev sahipliği yapmış kadim bir dağdır. Kazı çalışmalarımızı daha da ileriye taşıdığımızda, bu medeniyetleri gün ışığına çıkarma noktasında başarılı olacağımıza inanıyorum.” 
  2015 yılı sonuna kadar Karadağ’da iki kilise, nekropol alanı ve Roma döneminden kalan alanların kazılarının tamamlanacağını ifade eden Karaman Müze Müdürü Abdulbari Yıldız, “2016 yılında bu kazı çalışmaları devam edecek, fakat 2016 yılındaki düşüncemiz, kazının ziyadesinde ortaya çıkardığımız tüm kiliselerin ve mimari yapıların restorasyonuna yönelik olacaktır. KOP idaresine biz bununla ilgili projemizi sunduk. Dün itibari ile yaklaşık maliyetlerimizi sunduk. Çalışmalarımızı yaptık ve 2015 yılında proje uygulamasına geçirilip 2016 yılında restorasyon uygulamasına yönelik bir çalışmamız olacak” ifadelerini kullandı. 
  Milattan Sonra alanın 4. ve 9. yüzyılda piskoposluk merkezi olarak kullanıldığı için buranın restorasyonu yapılarak turizme kazandırılmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Yıldız, Karadağ’ın hac merkezi haline gelmesiyle  Karaman’ın büyük bir inanç merkezi haline geleceğini dile getirdi. Yıldız, Türkiye’de 4 önemli hac merkezi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar Efes, Kapadokya, Tarsus ve Antakya St. Pierre Kilisesi. Karadağ’daki Binbir Kilise’yi de bu hac güzergâhları içerisine kattığımız zaman yıllık 500 ve 1 milyon arası bir turizm potansiyeline sahip olacağız.”