Karaman’da “700 Yıllık Sarayın Keşif Hikayesi” Konulu Sunum

Karaman’da “700 Yıllık Sarayın Keşif Hikayesi” Konulu Sunum
Karaman Kalesi’nde yürütülen arkeolojik kurtarma kazıları neticesinde ortaya çıkarılan bilimsel bulguların anlatıldığı “700 Yıllık Sarayın Keşif Hikayesi” konulu sunum yapıldı.

 Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Karaman Kalesi’nde yürütülen arkeolojik kurtarma kazıları neticesinde ortaya çıkarılan bilimsel bulguların anlatıldığı “700 Yıllık Sarayın Keşif Hikayesi” konulu sunum yapıldı. 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Konferans Salonuʹnda düzenlenen programa Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, ilçe ve belde belediye başkanları ile daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.
 
Programda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, "Üzerinde yaşayan birçok medeniyetin izlerini ve bu geçmişe bağlı kültürel eserleri en yalın haliyle bünyesinde saklamaktadır. Bu özelliğiyle Karaman, insanları zaman ve mekan ötesine götürmektedir. Türk İslami mimarı özellik ve kültürel varlıklarıyla geçmişten geleceğe ışık tutmaktadır. Karaman, tarihin her döneminde cazibe merkezi olarak kalmıştır. Coğrafi konum itibariyle de jeopolitik bir değere sahip olan Karaman, doğusunda ve kuzeyinde yer alan ovanın verimliliği tarihin ilk çağlarından itibaren Anadoluʹyu güneye bağlayan ticaret yollardan en önemlilerinden birisinin sınırlarından geçmesi sebebiyle de paylaşılmayan yerleşim yerlerinden birisi olmuştur. Birçok medeniyet bu topraklara sahip olmak için birbirleriyle savaşmıştır. Karaman, zaman tünelinde yaşanan istilaların görgü şahitleridir" dedi.
Karaman Müze Müdürü Abdulbaki Yıldız ise, Karaman Kalesi’nde çıkarılan bulgular hakkında bilgi vererek, "Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mimari yapıları bir bütünlük içerisinde değerlendirdiğimiz de yapının 14-15ʹinci yüzyıllarda aktif halde kullanılan ve Karamanoğullarına ait olduğu düşünülen idari bir yapı kalıntıları olduğu görüşü hasıl olmaktadır. Zira bu yapının kabul ve taht salonu, hazine odası, mescit, dizdar odası, konuk odaları, hamam gibi bölümler ortaya çıkarılmıştır" diye konuştu.