Karaman Kalesinde Bilimsel kazı yapılacak

Karaman Kalesinde Bilimsel kazı yapılacak
Karaman Kalesi’nde temizlik ve bilimsel kazı çalışması Karaman Valisi Murat Koca’nın da katıldığı bir törenle başlatıldı.

 Kale içerisinde kazı çalışmalarının başlatılması nedeniyle bir tören düzenlendi. Törene, Karaman Valisi Murat Koca’nın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Cengiz Orta ve daire müdürleri katıldı. 

Törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Cengiz Orta, yüzlerce yıldır şehrin üzerinde heybetiyle duran Karaman Kalesi, 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon programına alındığını ifade etti. Kale duvarlarının yapım işine geçildiğini ifade eden Orta, Karaman Kalesi hakkında törene katılanlara bilgi verdi.
Vali Murat Koca’da yaptığı konuşmada, "Eski eserler bize geçmiş yıllarda insanların düşünüş, yaşam, inanç ve yetenekleri hakkında bilgiler verirler. Geçmişi öğrenerek bugün anlamamıza yardımcı olurlar. Ülkemiz toprakları bağrında binlerce yıldan beri yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış zengin bir coğrafya üzerindedir. Bu zenginlikleri koruyarak bakımlarını yaparak gelecek nesillere sağlam bir şekilde teslim etmek ise bizim en önemli görevlerimizden birisidir. Geçmişini bilmeyen ve anlamayan bir millet tarih sahnesinde hatalar yapmaya mahkum olur. Devletimiz son yıllarda bu düsturla hareket ederek hem ülkemizde bulunan kültür varlıklarını hem de ecdadımızın farklı ülke topraklarında yer alan eserlerini tekrar ayağa kaldırmaya başlamıştır" dedi.
Karaman’ın bu hafta iki önemli çalışmaya ev sahipliği yapacağını ifade eden Vali Koca, "Birincisi içinde bulunduğumuz Karaman Kalesi, ikincisi ise Ekinözü köyünde bulunan Derbe Höyüğündeki kazı çalışmasıdır" şeklinde konuştu. 
Karaman Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız ise, Karaman Kalesi’nde yapılacak kazı çalışmaları hakkında törene katılanlara teknik bilgiler verdi. Yapılan konuşmaların ardından Karaman Kalesi’nde temizlik ve bilimsek kazı çalışmaları Vali Murat Koca ve protokol üyeleri tarafından kazma vurularak başlatıldı. Çalışmaların 4 ay süreceği bildirildi.