Karaman Ak Parti Milletvekili Konuk Ziraat Odası Dergisine Konuştu

Karaman Ak Parti Milletvekili Konuk Ziraat Odası Dergisine Konuştu
Konuk; “Karaman Hedefe Odaklanacak,Gıda ve Tarımda Fırsatlar Kaçmayacak”

Karaman Ziraat Odası Dergisi’ne Konuşan, Ak Parti Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, “ Vizyon ve fırsat kelimelerinin Türkiye ve Karaman tarımının geleceği açısından önemli anahtar kelimeler olduğunu” vurguladı.
Karaman’ın vizyonu ve hedefi olduğunu belirten Recep Konuk,” Eğer bir vizyonunuz ya da bir hedefiniz yoksa rüzgâr sizi nereye savurursa oraya savrulursunuz. Kâh önde olursunuz, kâh geriye düşersiniz. Bazen sağa, bazen sola savrulursunuz. Ancak bir hedefiniz ve sizi bu hedefe ulaştıracak vizyonunuz varsa zaman zaman duraksasanız da hep hedefinize doğru ilerlersiniz. Yani yönünüz hep öne doğru olur” dedi.
“TARIMLA SANAYİ OMUZ OMUZA BÜYÜYECEK”
Karaman Ziraat Odası Dergisi’ne konuşan, AK Parti Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, Karaman ilinin gıda alanında iddialı olduğunu belirterek, ”Mevcut sanayi alt yapımız, yıllardır biriktirdiğimiz tecrübe ve sahip olduğumuz uzmanlık daha da önemlisi tarımsal üretim potansiyelimiz ile gıda sektöründe çok geniş bir yelpazeyi destekleyecek ürün çeşitliliğimiz, ondan da önemlisi dünyanın sunduğu fırsatlar bize gıda sektöründe iddialı şehir olma mesuliyetini yüklüyor. Karaman sadece Türkiye’nin değil dünyanın gıdada referans şehirlerinden biri olabilir, olmalıdır, olacak. Gıdada referans şehir olma hedefi bu şehrin gerçekleştirebileceği bir hedef, odaklanabileceği bir vizyondur. ‘Gıdanın Referans şehri Karaman’ iddiası Karaman’ın hem sanayisi hem de tarımsal üretimi ile birlikte büyüme stratejisinin üç kelime ile özetlenmiş halidir. Bu stratejinin dayanağı Karaman’ın birikimi ile potansiyelidir. Bu hedefi gerçekleştirilebilir kılan ise dünyanın ihtiyaçları ve o ihtiyaçların önümüze sunduğu fırsatlardır” dedi. Büyümeyi ve kalkınmayı sacayağına benzeten Konuk, sözlerine şöyle devam etti: ” Biri yükselirken diğerlerinin boyu aynı kalırsa o sac devrilir. Mesela gıda sanayimizin daha çok büyümesinin yolu tarladan, tapandan, ahırdan, ağıldan geçiyor. Yani tarladaki tapandaki ahırdaki ağıldaki üretim artacak ki, Karaman gıda sanayi de sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirebilsin. Öte yandan Karaman gıda sanayisi daha çok üretecek ki tarlayı tapanı ahırı ağılı daha çok üretmeye teşvik edebilsin.”
“KARAMAN ÖNÜNDEKİ FIRSATLARI KAÇIRMAYACAK”
Önümüzdeki her yıl hem ülkemizin hem de dünyanın nüfusunun artacağını ve artan nüfusun ihtiyaçlarını değerlendirmesini bilene fırsatlar sunacağını belirten Konuk,” Nüfusu 35 yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık %25 artacak olan dünyamızda gelecek ile ilgili en kesin ve en keskin tahmin her halde gıdaya olan talebin kesinlikle artacağına dair olandır. Elbette artan nüfus, tıpkı gıdada olduğu gibi konuta, otomobile, hastaneye, okula, enerjiye, akla gelen her ürüne
olan talebi de arttıracak. Ancak gıdayı diğerlerinden ayıran bir husus var, o da hayati bir ihtiyaç olmasıdır. Malum insanlar cep telefonu olmadan yaşayabilir. Arabasız bir hayat da pekâlâ mümkündür. Ancak nefes almadan, su içmeden, yemek yemeden yaşamak mümkün değildir. Nüfus projeksiyonlarına göre dünya nüfusunun sadece 35 yılda % 25 artacağı bu kısa zaman diliminde her şey çok daha hızlı şekillenecek, dengeler çok daha hızlı değişecek. Milletler nezdinde gıda güvenliği bugünkünden çok daha önemli hale gelecek. Gıdada kendi kendine yeten ülkelerin sesi gür, itibarı kuvvetli olacak. Kendi ihtiyacına yetecek üretimi yapamayanlar hep ister konumda olacak geleceğin dünyasında. İşte artan o nüfusun artan ihtiyaçlarını karşılamak için yapacağı harcamadan ve kıymetlenen gıda için yapılacak daha çok ödemeden Karaman’ın daha çok pay almasının yolu daha büyük gıda sanayinden ve o sanayiyi yaptığı üretimle destekleyecek, ürün çeşitliliği ile gıda sanayini gıdanın her alanında büyütecek tarım sektöründen geçiyor. Daha fazla üretmek için ise başta şehri yöneten bürokratından siyasetçisine, üretimi gerçekleştiren çiftçisinden sanayicisine işçisinden tüccarına kadar herkese görev düşüyor, her kesime rol düşüyor ve şükür ki Karaman’da başta siyaset kurumu ve yerel bürokrasi olmak üzere herkes mesuliyetinin idrakinde ve bugün yapacağı işlerle gelecek nesillere fırsatları kaçırmamış bir Karaman emanet edeceğinin farkında” dedi.
“400 TON OLAN BAL ÜRETİMİ KARAMAN’DA KAT KAT ARTACAK”
55-60 bin büyükbaşla sınırlı hayvancılığın Karaman’da katlanarak büyütülebileceğinin herkesin hem idrakinde hem de o idrakin gereğini yapmanın gayretinde olduğunu ifade eden Konuk, ”Akdeniz ile Karaman arasındaki dağın güney yüzündeki Mersin her yıl yaklaşık 3.500 ton bal üretip tarım sektörüne 70-75 Milyon Liralık, Adana yaklaşık 10.000 ton bal üretip çiftçisine yaklaşık 200 Milyon Liralık ilave gelir kaynağı oluştururken 400 tonlar seviyesindeki üretimin Karaman’a yakışmadığının ve bu fotoğrafı değiştirmemiz gerektiğinin üreticisinden bürokratına hepimiz farkındayız, farkında olmalıyız. Eğer büyük küçük üretilebilecek hiçbir alanda açık bırakmaz, değerlendirmeyi bekleyen potansiyelimizi üretime çevirmeyi başarabilirsek tarım sektörü ve gıda da fırsatları kaçırmayan bir Karaman’ı inşa edebiliriz” dedi.
“KARAMAN’DA 19 YENİ GÖLET”
Fırsatları kaçırmayan Karaman’ın inşası için son 13 yıldır hummalı bir gayret gösterdiklerini ifade eden Konuk,” Mavi Tünel ve sulama alt yapısına yapılan yatırımlar Karaman’ın, Karaman çiftçisinin daha çok üretmesi ve o fırsatları kaçırmaması içindir. 13 yılda sulamaya açılan 76.000 dekar arazi, sulanabilir bütün topraklarımızı suyla buluşturma hedefine birkaç adım daha yaklaşmamızı sağlamak için projelendirilen 19 yeni gölet, 73.503 hektarlık arazi toplulaştırması, Karaman’a kazandırılan bal ormanları, köy yollarına yapılan yatırımlar daha çok üreten ve ürettiğini pazara çıkarabilen bir Karaman tarım sektörü içindir. Karaman bugün Serbest Bölge’yi gündemine almışsa bu daha çok mamul ürün üretmek ve dünya pazarlarına rekabet avantajıyla çıkmak içindir. Karaman’ı Türkiye’nin dört bir yanına bağlayan duble yollar, yine Karaman’ı limanlara bağlayacak hızlı yük treni projesi Karaman’da üretileni iç ve
dış pazarlarla buluşturmak içindir. Karaman rekabet gücü yüksek mamul ürünler üretecek ve bunları pazarlara hızlı ve engelsiz ulaştıracak ki tarla, tapan, bağ, bahçe, ahır, ağıl daha çok üretebilsin ve onu üretenler daha çok kazanabilsin. Ürettiklerini kıymetlendirebilsin, üretmediklerini de üretebilsin. Bu yatırımların gayesi budur. Ancak asıl amaç dünyada gıda için yapılan harcamadan Karaman’ın daha fazla pay almasını sağlamaktır. Bu halisane niyet hepimizde var. Karaman bu vizyona da sahip. O vizyonu gerçekleştirecek potansiyel de Karaman’da mevcut. Yapmamız gereken tek şey takım oyunu oynamak, hep birlikte hedefe yürümek ve fırsatları kaçırmamak” dedi.