Kadın Girişimciler Sertifikalarını Aldı

Kadın Girişimciler Sertifikalarını Aldı
Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı Sertifika Töreni ve Proje Pazarı Nevşehir İlinde Gerçekleştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteği ile İç Anadolu Bölgesi illerinden, Aksaray, Kayseri, Kırıkkale, Karaman ve Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" Programının, Bölgesel Proje Pazarı ve Sertifika Töreni Nevşehir’de gerçekleştirildi.
İç Anadolu Bölgesinin koordinatör ili olan Nevşehir İli Ürgüp İlçesinde gerçekleştirilen programa Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur KIR, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürümüz Orhan ÖZÇALIK Nevşehir, Kırıkkale, Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürleri, Nevşehir ili kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri ve  bölge illerinden dereceye giren kadın çiftçiler ile teknik personeller ve misafirler katıldı.
Programda ilimiz ile birlikte Kayseri, Kırıkkale, Aksaray ve Nevşehir illerinden İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile sertifikalı 32 saat süreli uygulamalı girişimcilik eğitim sürecinin tanıtımı filmleri sunularak,  her ilden başarılı olan kadın çiftçilerin projeleri tanıtıldı. Söz konusu eğitimler sonunda kadın üreticilerimizin hazırladıkları projeler İl Proje Değerlendirme Jürisi tarafından değerlendirilerek ilimizden ilk ona giren projeler belirlenerek "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programının Bölgesel Proje Pazarı ve Sertifika Töreni" nde ilimizi temsil etmişlerdir. Etkinlikte projeler; özgünlük, ekonomik getirisi, bölge istihdamına katkısı, proje tasarımı, sürdürülebilirliği, bütçe tutarlılığı kriterlerine göre değerlendirilerek her ilden seçilen 10 proje olmak üzere 50 projenin sergisi yapıldı. 
Törende Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Okan YILMAZ yaptığı konuşmada; Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca desteklenen programın amacının kırsalda kadın girişimciliğinin özendirilmesi, desteklenmesi, yatırım imkânlarının geliştirilmesi, proje uygulanabilecek girişimci kadın çiftçi projelerinin hayata geçirilmesi ve kırsalda kadın girişimciliğinin arttırılması olduğunu belirterek girişimci kadınların özenle hazırladıkları bu projelerin hayat geçmesini dilediğini ifade etti.
12 Temmuz 2018 tarihin de düzenlenen törende; İlimiz girişimci kadınlarının hazırladığı 10 proje içerisinden dereceye giren projeler ilan edilmiştir. Buna göre; "Çat Kapı Çilek Geldi" isimli Çilek Yetiştiriciliği Projesi ile Morcalı Köyünden Cennet KARACA il birincisi, "Yerli Tohumla Siyez Buğdayımı Üretiyorum" isimli Siyez Buğdayı Üretimi Projesi ile Mesudiye Köyünden Ayfer GÖKSU il ikincisi, Lale Köyünden Sefa ÇAĞLAYAN ise "Bu Safranda Gelecek Var"  Safran Yetiştiriciliği projesi il üçüncüsü olmuştur. İl birincisi projeye 3 bin, ikinciye 2 bin ve üçüncü olan projeye ise bin TL para ödülü verilmiştir. Ayrıca bu projeler  "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni"nde ödüllendirilecek projelerin belirlenmesi için düzenlenecek olan Türkiye Finalinde ilimizi temsil etmeye hak kazanmışlardır.  Sertifika töreni sonrasında her ili temsilen dereceye giren 10 projenin sergilendiği Proje Pazarının açılışı yapılarak tüm katılımcılara projeleri ile ilgili bilgiler verilmiştir.
 Program, çevre illerden gelen misafirlere Nevşehir’in önemli turizm ve tarım değerlerinin düzenlenen gezi programında gösterilmesiyle tamamlandı.