İSRAİLʹLİ BAKAN, BÜYÜKELÇİMİZE YALAKALIK YAPIYOR.

İSRAİLʹLİ BAKAN, BÜYÜKELÇİMİZE YALAKALIK YAPIYOR.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, temaslarda bulunmak üzere Ankaraya geldi.
İsrailʹle yaşanan diplomatik kriz hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiyeʹnin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkolʹa yönelik davranışla ilgili olarak, "Bu akşama kadar (İsrailʹe) süre verilmiştir. Ya düzeltirler ya da büyükelçimiz yarın ilk uçakla Türkiyeʹye gelir" demişti.
 
Büyüyen sorun karşısında İsrail Savunma Bakanı EHUD Barak Türkiyeʹye geldi.
 
EHUD Barak’ı Esenboğa Havalimanı’nda Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve askeri yetkililer ile İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi karşıladı.Konuk Bakan, Ankara ziyareti çerçevesinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek.
 
EHUD BARAK ANITKABİR ÖZEL DEFTERİNİ İMZALADI; “BARIŞ İÇİN ONUN MİRASINDAN İLHAM ALIYORUZ”
Temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ziyareti çerçevesinde ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Davutoğluʹnun Dışişleri Bakanlığındaki makamında yapılan görüşmede herhangi bir açıklama yapılmadı. Görüşme öncesinde basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.BÜYÜKELÇİ ÇELİKKOL DA HAZIR BULUNDU
 
Görüşmede, Türkiyeʹnin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile İsrailʹin Ankara Büyükelçizi Gaby Levi de hazır bulundu.BARAK ANITKABİR DEFTERİNE YAZDI; “BARIŞ İÇİN ONUN MİRASINDAN İLHAM ALIYORUZ”
 
Barak, Davutoğlu ile görüşmesinden önce Anıtkabirʹi de ziyaret etti. Barak’ın, Anıtkabir Özel Defteri’ne, "Savaşta ve barışta bir kahraman olan Kemal Atatürkʹe büyük takdir ve hayranlık duygularımla buradayım. Bölgemizi barış ve istikrarlı kılmak için onun mirasından ilham alıyoruz," diye yazdığı öğrenildi.Konuk Bakan, Ankara ziyareti çerçevesinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile de bir araya gelecek.
 
ÇELİKKOLʹA ÖZEL İLGİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşmesinde, Ankara’nın görüş ve beklentilerinin tüm açıklığıyla iletildiği öğrenildi.AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, planlanandan uzun olarak 2 saat 15 dakika süren görüşmede ikili ilişkiler başlığa altında Gazze Savaşı’ndan bu yana en son yaşanan büyükelçi krizi de dahil olmak üzere son bir yıldaki gelişmeler ele alındı. Bölgesel konularda da İsrail-Suriye, İsrail-Filistin ve İsrail-Lübnan gibi bütün barış kanallarının gündeme geldiği öğrenilirken, Ankara İsrail tarafına hedefinin Orta Doğu barış sürecinin yeniden canlanması olduğu mesajı verdi.Edinilen bilgiye göre, Barak da Türkiye ile ilişkilere verdikleri önemi vurgulayarak, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a yapılan davranışı tasvip etmediğini söyledi.Diplomatik kaynaklar, İsrail tarafına Ankara’nın gerek ikili ilişkiler gerekse bölgesel konulardaki bütün görüş ve beklentilerinin tüm açıklığı ile iletildiğini söyleyerek, iki ülke arasındaki bütün dosyaların ele alındığını ve değişik seviyelerde temasta kalınmasına karar verildiğini kaydettiler.Bu arada, İsrail heyeti görüşmede bulunan Büyükelçi Çelikkol’a özel ilgi gösterdi, Barak, özel fotoğrafçısını çağırarak, Çelikkol ile hatıra fotoğrafı çektirdi. 
 
BARAK:İNANIYORUM Kİ BİR HATA OLDU
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Uğur Çelikkol’a yönelik "yakışıksız" davranışla ilgili olarak, "Dışişleri Bakan Yardımcısı zannediyorum özürlerini iletmişti. İnanıyorum ki bir hata oldu" dedi.
 
Barak, Ankara’daki ziyaretleri çerçevesinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir araya geldi. Gönül’ün Barak’ı askeri törenle karşılamasının ardından, yaklaşık 1 saat baş başa görüşme gerçekleşti.
Gönül ve Barak görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamalarının ardından her iki bakan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Barak, bir gazetecinin, "Ziyaretiniz öncesinde bir koltuk krizi yaşanmıştı. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon’un açıklamaları devam etti. ’Büyükelçiyi sınır dışı ederiz’ şeklinde. Sizin değerlendirmeniz nedir?" sorusuna,
"Dışişleri Bakan Yardımcısı zannediyorum özürlerini iletmişti. İnanıyorum ki bir hata oldu" yanıtını verdi. Barak, "Bugün Sayın Büyükelçi ile de görüştüm. Diplomatik ilişkilerin her zaman diplomatik kurallara göre işletilmesi gerekir. Biz de uluslararası diplomatik kurallara bağlıyız. Diplomatik faaliyetlerimizi bu standartlar çerçevesinde yürütüyoruz" diye konuştu.
 
Milli Savunma Bakanı Gönül ise İsrail’li bir gazetecinin, "Son yaşanan gelişmelerin ışığında İsrail halen stratejik bir müttefik olabilir mi?" sorusuna, "Biz aynı bölgede yaşıyoruz. ’Komşu’ demiştim. Ortak sınırlarımız olmasa da aynı çıkarlarımız var. Aynı çıkarlara sahip olduğumuz sürece birlikte çalışacağız. Çıkarlarımız bu şekilde yönlendirdiği sürece her alanda işbirliği yapmak isteriz" karşılığını verdi.