Halı Ve Kilim Dokuma Geleneği Komek'te Canlanıyor

Halı Ve Kilim Dokuma Geleneği Komek'te Canlanıyor
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KOMEK öğrencilerinin el emeği ürünlerinden oluşan halı ve kilim sergisini açtı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nın (KOMEK) atölyelerinde üretilen halı ve kilimler düzenlenen sergide halkla buluşturuldu. Kültürpark KOMEK Sergi ve Satış Merkezi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunulan ve 31 Ekim’e kadar açık kalacak sergiyi gezen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KOMEK kurslarının hem istihdama hem de ekonomiye katkı yaptığını söyledi. Selçuklu ve Anadolu motifleriyle dokunan halı ve kilim sergisinin çok güzel bir çalışmanın yansıması olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Meslek Edindirme Kurslarımız meslek sahibi yaparken, hem de kardeşlerimizin bütçelerine, onların istihdamına katkı yapıyor ve bazı alanlarda öncülük ediyor. Halı ve Kilim Kurslarımız da bu amaca yönelik olarak düzenlendi. Kaybolmaya yüz tutmuş olan el sanatlarımızın tekrar canlandırılmasını istiyoruz. Sille ve Sızma’da açtığımız Halı Kursu’nda, Ertuğrul Gazi Kurs Merkezi’nde açtığımız Kilim Kursu’nda İşkur ile işbirliği yaparak kursiyer kardeşlerimize hem günlük ücret ödendi, hem de dokudukları kilimlerde ilmek başına bir bedel de kendilerine takdim edildi. Bu kursları düzenlemekteki en önemli amacımız kaybolmaya yüz tutmuş Sille, Sızma, Ladik gibi bölgelerimizdeki çok kıymetli geleneksel el sanatlarını, halı ve kilim dokuma geleneğini canlandırmak. Bunun artık ekonomik boyutu da var. Bunları gençlerimize öğretmek, halkımızı buna teşvik etmek istiyoruz. Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle dokunan bu kilim ve halıların gelen ziyaretçiler tarafından da çok cazip bulunduğu biliyoruz. Kök boya ve geleneksel boya yöntemleriyle elde edilen iplerle dokuma unsurları aynı zamanda farklı bir değer oluşmasına vesile oluyor” dedi.
Başkan Akyürek, KOMEK bünyesinde 250’den fazla mesleki branşta düzenlenen kurslara halı ve kilim kurslarının ayrı bir farklılık, ayrı bir değer kattığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bunlar ancak emekle, sevgiyle, hizmet arzusuyla ortaya konan çalışmalar. Bütün çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyorum. 31 Ekim akşamına kadar halı ve kilim sergimizi hemşehrilerimiz ziyaret edebilirler. Yine Genç KOMEK kayıtlarımız devam ediyor. İlk ve ortaöğrenim öğrencilerinin hafta sonları yarım gününü değerlendirerek hem değerler eğitimi görmelerine, hem sportif faaliyetlerine katkı yapmalarına vesile olacak kayıtlar da 23 Ekim akşamına kadar devam edecek.”
Halı ve Kilim Sergisi’ni gezerek çalışmalar hakkında kurs öğretmenlerinden bilgi alan Başkan Akyürek, halı ve kilim kurslarının kooperatif üzerinden sipariş usulüyle çalıştığını da sözlerine ekledi. Açılışa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, daire başkanları ile KOMEK yöneticileri katıldı.