Güngördü: Mersinliler Musluktan Gönül Rahatlığı İle Su İçebilirler

Güngördü: Mersinliler Musluktan Gönül Rahatlığı İle Su İçebilirler
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü, Mersinlilerin Türkiye’nin en kaliteli içme sularından birine sahip olduğunu vurgulayarak, "Mersinliler musluktan gönül rahatlığı ile sağlıklı bir şekilde su içebilirler. İçmesuyu arıtma tesisinden başlayarak, farklı noktalardan alınan her bir su numunesi en az 20 parametre olmak üzere yılda 3 bin 240 su numunesi incelenmektedir" dedi.

Güngördü, TRT Çukurova Radyosu’nda Döndü Çerçi’nin hazırlayıp, Alper Yetkin’in sunduğu, "Akdeniz’den Toroslar"a programına katılarak MESKİ’nin çalışmalarını anlattı. Özellikle Alo 185 çağrı merkeziyle ilgili bilgi veren Güngördü, bu merkezin 2015 yılının Ağustos ayında faaliyete geçtiğini söyledi. Alo 185 çağrı merkezini arayan vatandaşların çağrı operatörleriyle direkt görüşme imkanı bulduğunu kaydeden Güngördü, "İlgili başvurunun çağrı merkezimizce kayda alınmasından itibaren vatandaşa talep numarası SMS yoluyla iletilmektedir. Alo 185 çağrı merkezimiz günde ortalama 600 çağrı almaktadır" diye konuştu.

İlçe, birim, konu bazlı yapılan analiz ve ortaya çıkan raporlar doğrultusunda daha etkin, verimli, kaynak planlaması yapabildiklerini belirten Güngördü, "Hangi aracın nerede çalıştığı, akaryakıt kullanımı, sahada kullanılan malzemelerin stok kaydından çıkarılması, sık arıza veren hatların tespit edilmesi, su kayıp ve kaçakların azaltılması, arızalara müdahale süresinde taahhüt edilen hizmet standardı süresinin ölçülmesi, abone memnuniyetinin arttırılması sağlanmıştır. Vatandaşlarla uzun süreli ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmiş olması, hizmetlere yönelik eksikliklerin giderilmesi, sürekliliğin sağlanması, iyileştirmelerin yapılması, yayılımın sağlanması için mevcut yazılıma, talep-istek, öneri, anket, borç ödeme, borç sorgulama, ilçe bazlı su kesintilerin başlangıç ve bitiş sürelerini öğrenebilecekleri ilave yazılımlar yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

1984 yılında hizmete giren Berdan içmesuyu arıtma tesisinin filtre binasının o tarihten itibaren depo olarak kullanıldığına dikkat çeken Güngördü, "Orası 30 yıl boyunca atıl durumda kaldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın talimatı ve desteği ile 2014 yılında binayı müze olarak hizmete almak için MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar kapsamında tesisin tüm mekanik ekipmanının aslına uygun çalıştırılabilmesi, kapı, pencere ve bina tadilatının aslına uygun olarak iki yıl gibi bir sürede ekip çalışması ile MESKİ Genel Müdürlüğümüzün özkaynakları kullanılarak restore edildi. Tesisle ilgili arşiv taraması rahmetli Mithat Toroğlu’nun oğlu Atilla Toroğlu’nun arşivinden, İl Halk Kütüphanesindeki gazete arşivi taranarak elde edilmiştir. Filtrasyon işlemini sağlayan filtre kumları elenip yıkandıktan sonra yeniden filtre havuzlarına konularak sistemin çalışır hale getirildiği, tesisin açılışı, 21 Nisan 2016 tarihinde Başkanımız Burhanettin Kocamaz tarafından yapılarak Mersin’imize kazandırıldı. Tesis, Mersinlilere su müzesi olarak hizmet vermektedir" şeklinde konuştu.

"Mersinliler musluktan gönül rahatlığı ile sağlıklı bir şekilde su içebilirler"

Mersinlilerin Türkiye’nin en kaliteli içme sularından birine sahip olduğunun altını çizen Güngördü, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye’nin en kaliteli sularından biri olan Toros dağlarındaki kar sularının erimesi ile oluşan Berdan suyunu, Mersinliler musluktan gönül rahatlığı ile sağlıklı bir şekilde içebilirler. Vatandaşların musluğundan akan suyun analiz taleplerini en kısa sürede ve ücretsiz olarak karşılayan su ve kanalizasyon idaresi olan MESKİ tarafından içmesuları her gün incelenmektedir. Gelişmiş cihazlarla donatılmış laboratuvarda 7 gün 24 saat, tesiste üretilen suyun standartlara uygunluğunu denetlemek için kimyasal, fiziksel ve bakteriyolojik analizler yapılmaktadır. 24 saat su üretimi laboratuvarda kontrol edilerek üretilen su insani amaçlı tüketim suları yönetmeliği standartlarına uygun hale getirilmektedir. İnsani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelik gereği MESKİ içmesuyu depoları düzenli olarak temizlenmekte ve içilebilir kaliteli su içmesuyu şebekesine verilmektedir. İçmesuyu tadında ve renginden dolayı vatandaşlarımızda şikayet almaktayız. Ekiplerimiz yapmış olduğu incelemelerde site ve bina sakinlerinin içmesuyu depolarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu nedenle modern yöntemlerle arıtılan ve içilebilir kalitedeki şebeke suyumuzu aynı kalitede tüketebilmek için site ve binaların su depolarını düzenli olarak temizletilmesi gerekmektedir. Temizlenmeyen depolar ve bina tesisatları suyun kalitesini bozmakta, rengi ve tadını olumsuz etkilemektedir. İçmesuyu arıtma tesisinden başlayarak, farklı noktalardan alınan her bir su numunesi en az 20 parametre olmak üzere yılda yaklaşık 3 bin 240 su numunesi incelenmektedir."