Gül hükümet-yargı gerginliğinde devrede

Gül hükümet-yargı gerginliğinde devrede
Hükümet ve yargı arasındaki gerginliği gidermek amacıyla devreye giren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Telkin ve tavsiyelerimi muhataplarıma ilettim dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, 17.30ʹda Yargıtay Başkanı Hasan Gerçekerʹi kabul edecek.
 
Gül, "son aylarda yoğunlaşan siyasi ve hukuki tartışmaları yakından izlediğini" belirten yazılı bir açıklama yaptı.
  
Gül açıklamasında, "Söz konusu tartışmaların Anayasamızın temel ilkelerini, ulusal çıkarlarımızı ve itibarımızı, milli birlik ve beraberliğimizi, ekonomik ve siyasi istikrarımızı zedeleyebilecek boyutlara varmamasına ve bunun gerektirdiği adap, usül ve düzeye özen göstermek sorumluluk duygu ve bilincine sahip bütün kişi ve kurumlar için geçerli olan bir görevdir" dedi.
 
"Tahribata fırsat verilmemeli"
 
Gül, "siyasi ve hukuki tartışmaların halkın fedakarlığıyla sağlanmış olan istikrar, itibar ve kazanımların aşınmasına ve Türkiyeʹnin stratejik çıkar ve hedeflerinde ileride telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açmasına fırsat verilmemesi" gerektiğini vurguladı.
 
Cumhurbaşkanı, "Bütün demokrasilerde olduğu gibi, dinamik bir demokrasi olan ülkemizde de, milletimizi ve dünyayı doğrudan ilgilendiren her konunun, toplumun bütün kesimlerince en geniş ve açık biçimde tartışılması doğal olduğu kadar, gerekli ve yararlıdır. Bu tartışmalarda ortaya atılan görüşlerin geçerliliğini ve haklılığını ise nihayette kamuoyunun sağduyusu en isabetli biçimde tayin edecektir" dedi.
 
"Temaslarım devam edecek"
 
Son aylarda anayasal kurumların temsilcileriyle yaptığı düzenli görüşmelere ek olarak, TBMMʹde temsil edilen veya TBMM dışında kalan siyasi parti liderleri ve başta ekonomik ve sosyal örgütler, basın ve düşünce kuruluşları olmak üzere sivil toplum temsilcileriyle de bir dizi görüşme yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu görüşmelerimde, yukarıdaki çerçevede çeşitli düşüncelerimi ve bunlara bağlı kaygı, telkin ve tavsiyelerimi muhataplarıma gayet açık bir şekilde iletmiş bulunmaktayım. Temaslarım devam etmektedir ve edecektir" ifadesini kullandı.
 
MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Gülʹün başkanlığında yasama, yürütme ve yargı kurumları başkanlarının bir araya gelmesini önermişti. Bahçeliʹnin
önerisini değerlendireceğini söyleyen Gül, "Ne yapacağımızı sonra duyacaksınız" demişti.
  
Yargıtay bildirisi
 
Yargıtay Başkanlar Kurulu, AKP hakkındaki kapatma davasına tepkiler ve AKP’nin yeni anayasa çalışmalarını
21 Mayısʹta yayımladığı sert bir bildiriyle eleştirdi; ʹʹyargı erkinin bağımsızlığının hazmedilemediği”ni kaydetti.
 
Yargıtay Başkanlar Kuruluʹnun bildirisinde, "Tüm gelişmeler, ısrarlı bir biçimde ve sistemli olarak yargı erkinin bağımsızlığının hazmedilemediğini, tarafsızlığı sağlama adı ve aldatmasıyla yürütmeye yandaş, onu koruyup kollayan ve onun tarafından denetlenen bir yargının oluşturulmasını amaçlandığını belgelemeye yetmektedir" denildi.

Aynı günün akşamı, hükümet sözcüsü Cemil Çiçekʹten, ʹʹBu siyasi bir bildiridir ve hiçbir şekilde kabul edilemez. Yargıtay kapatma davasını etkilemeye çalışıyor, tarafsızlığını yitirmiştirʹʹ
açıklaması geldi.
 
Son açıklamayı ise Danıştay Başkanlar Kurulu yaparak yargıyı doğrudan ilgilendiren konularda yargı organlarının görüşlerini kamuoyuyla paylaşmalarının siyasi bir niteliği bulunmadığını
bildirdi.