Google, Huawei'ye rest çekti

Google, Huawei'ye rest çekti
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında, ülkelerin şirketleri de hamlelerini bir bir atıyor.

ABD'li yazılım ve teknoloji şirketi Alphabet'e bağlı olan Google, ABD devletinin kara listeye aldığı Çinli telekom ekipmanı üreticisi Huawei ile ekipman ve yazılım alışverişi gerektiren işlerini askıya aldı.

 

ABD yönetimi, perşembe günü dış ticaret yasağı listesine telekom ekipmanının yanı sıra cep telefonu da üreten Huawei'yi ekledi. Huawei artık ABD'de üretilen yazılım ve ekipmanı son derece sınırlı koşullarda kullanabilecek.

 

Huawei'nin ürünlerinin ve faaliyetlerinin, ABD devletinin getirdiği yasaktan ne ölçüde etkileneceği bilinmiyor. Elektronik tedarik zinciri uzmanları Huawei'nin, ABD'de üretilen parçaları kullanmadan faaliyetlerini yürütebileceğinden şüphe ediyorlar.

 

YENİ TELEFONLARDA YOUTUBE OLMAYACAK

Konuya yakın bir kaynağın dün verdiği bilgiye göre, yeni yazılım yüklemek isteyen Huawei cep telefonu sahipleri, bundan sonra sadece açık kaynak lisansına sahip Google yazılımlarını kullanabilecek.

 

Yeni Huawei telefonların Android işletim sistemini kullanan tipleri, aralarında Google Play Store, Gmail ve YouTube'un da bulunduğu yazılımlara erişimi kaybedecek.

 

Huawei'nin son çıkan telefonu P30; 128 GB hafıza, 6 GB RAM'e sahip.

 

Kaynak, "Huawei bundan sonra (işletim sistemi) Android'in sadece açık kaynak versiyonunu kullanabilecek ve Google'ın kendisine özgü yazılımlarına ve hizmetlerine erişemeyecek." dedi.

 

Telefonunda hali hazırda Google yazılımları olanlar ise bunların güncellemelerini kullanabilecek. Google sözcüsü, "Şu anda hizmetlerimizi kullanan kişiler, Google Play ile Google Play Protect güvenlik hizmetlerini, hali hazırda var olan Huawei ekipmanlarında kullanabilecekler." dedi, ancak ayrıntı vermedi.

 

ÇİP ÜRETİCİLERİ DE HUAWEI'YE SATIŞI DURDURDU

Kaynak, ABD'nin ticaret yasağından hangi yazılım ve hizmetlerin etkilendiğini tespit etmek için Google içinde çalışmaların sürdüğünü belirtirken, Huawei sözcüsü de ticaret yasağının etkisini değerlendirdiklerini belirtti.

 

Google'a ek olarak Bloomberg'de yer alan bir habere göre; ABD'li çip üreticileri Intel, Qualcomm, Xilinx ve Broadcom Huawei'ye kritik yazılım satışını durdurduklarını çalışanlarına bildirdi.