Ev sahiplerinden büyük oyun

Ev sahiplerinden büyük oyun
AK Parti tarafından konut kiralarında yüzde 25’lik kira artış sınırı sonrasında ev sahiplerinin uyguladığı oyun ortaya çıktı. 1 yıl geçerli olacak düzenleme için ev sahipleri 2 Temmuz'u bekliyor.
Türkiye’de son 5 yıl içinde ev kiraları adeta tavan yaptı. Buna son dönemde kur baskısı ve enflasyon da eklenince, asgari ücretle hayatını sürdürmeye çalışan vatandaş için iş içinden çıkılmaz bir hal aldı.
 
Yüzde 100’ü bulan zam taleplerini kiracılar karşılayamazken, AK Parti iktidarından sorunu daha da büyütecek yasa tasarısı geldi. Kira artış oranını bir yıl boyunca yüzde 25 sınır getiren önerge geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
 
10 Haziran’da uygulamaya konulan ve 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak uygulama sonrasında ev sahiplerinin yeni oyunu ortaya çıktı.
 
Yüzde 25’lik kira artış sınırına takılmak istemeyen birçok ev sahibi, yeni kontratlarını 2 Temmuz’a ertelemeye başladı. Bazı ev sahipleri ise yeni dönemde hava parası dahi istediği ortaya çıktı.
 
YENİ SÖZLEŞME İÇİN 2 TEMMUZ'U BEKLİYORLAR
Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, “Dolayısıyla şimdi girenler gelecek yılda yüzde 25 oranıyla anlaşma yapacak. Bu nedenle yeni kontratların gelecek yıl da yüzde 25’ten etkilenmemesi için 2 Temmuz’a erteliyorlar” dedi.
 
HAVA PARASI DAHİ İSTENİYOR
İşyerlerinde olduğu gibi hava parası gibi uygulamaların da devreye girdiğini anlatan Özcan, “Tahliye taahhütnameleri gibi uygulamalar daha fazla uygulanıyor. Bu yapılması gereken bir şeydi. Ancak tek bir konuttan geliri olanların bu kapsamda kalmasının günahı ne. Bu nedenle düzenleme önü arkası düşünülmeden yapılmış” diye niteledi. Sınırlamadan dolayı artık kiranın iyi bir yatırım olmadığını düşünenlerin evini satışa çıkaracağını, bunun da satılık konut sayısını artacağını dile getiren Özcan, “Ancak bu konutlar da yüksek fiyattan satılacağı yine yüksek rakamdan kiraya verilecek. Dolayısıyla bu da kira sorununa çözüm olmayacak. Evlerini satanlar ise Portekiz gibi ülkelere gidip ev satın alacak. Şimdiden bunu duymaya başladık” dedi.
 
3. SAYFA HABERLERİ ARTACAK
Düzenlemenin kira tespit davalarında artışa sebep olacağını belirten TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ ise "Görece kendini güçlü bulan, ‘ben korkuturum, taciz ederim’ şeklinde kendinde hak bulanlar nedeniyle 3’üncü sayfa haberlerine kadar bu iş gidebilir. Ev sahipleri resmi olarak yüzde 25 artırıp, geri kalanını kayıt dışı alacak. Kiracı da ‘kayıt dışı şu kanaldan ödemeler yaptım’ deyip dava yoluna gidebilir” diye konuştu.