Erdoğan ve Gül Sarıkamış Tatbikatına gitmiyorlar

Erdoğan ve Gül Sarıkamış Tatbikatına gitmiyorlar
Türk Silahlı Kuvvetleri 2010 Kış Tatbikatını, Erzincan davasında 1 numaralı sanık olarak gösterilen Org. Saldıray Berk yönetecek..
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Osmanlı Rus Harbi’nde 90 bin askerin donarak şehit olduğu Sarıkamış’ta gerçekleştireceği 2010 Kış Tatbikatı’nı mahkeme tarafından kabul edilen Erzincan iddianamesinde 1 numaralı sanık olarak gösterilen 3’ncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk yönetecek.
 
İKİSİ DE TAVIR KOYDU: KATILMIYOR
Başkomutan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan, Saldıray Berk’in sorumluluğundaki tatbikata katılmama kararı aldı. Vatan gazetesine Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Erdoğan programa uymadığı gerekçesiyle katılmayacağını yazdı.
 
Köşk kaynakları da Gül’ün, başka bir programı olması nedeniyle tatbikatı izleyemeyeceğini belirterek, “Perşembeler devlet günü olduğu için Cumhurbaşkanı Ankara’da bulunmaya özen gösteriyor. Ayrıca o gün Cumhurbaşkanı Yeni Zelanda Dışişleri Bakanını kabul edecek” dedi.
 
ERDOĞAN DAHA ÖNCE KATILMIŞTI
2000 yılında 9. Cumhurbaşkanı Demirel, 2002 yılında ise 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkomutan olarak katıldıkları TSK’nın geleneksel kış tatbikatlarına, Başbakan Erdoğan 2006 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök’le birlikte kamuflaj elbisesi giyerek katılmıştı. Cumhurbaşkanı Gül ise Şubat 2008’deki Sarıkamış Kış Tatbikatı’na katılımı planlanmasına rağmen Güneş Harekatı nedeniyle programını değiştirmişti. Gül, Cumhurbaşkanı olduktan sonra hiçbir askeri tatbikata katılmadı. Demirel ve Sezer 2000 ve 2002 yıllarında katıldıkları kış tatbikatlarına dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu’yla birlikte katıldı. Sezer, Erdoğan’ın 2006 yılında katıldığı kış tatbikatına ise sağlık sorunlarını mazeret göstererek, katılmamıştı.
 
BAŞBUĞ SINIRDA TEST EDECEK
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, tatbikat sırasında komutanlarla birlikte sınır birliklerinde incelemelerde bulunacak. Birliklerin muharebe kabiliyetlerinin denetleneceği tatbikatta, harp silah ve araçlarının iklim şartlarında performansları test edilecek. Tatbikatta, düşman mevzilerinin direncini kırma faaliyetleri, piyade taarruzu ve özel kuvvetlerin indirmeleri gerçekleştirilecek.