Erdoğan onay verdi: Yabancıya konut satışı ihracat sayılacak

Erdoğan onay verdi: Yabancıya konut satışı ihracat sayılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla gayrimenkul sektörü hizmet ihracatı kapsamına alındı. Karar kapsamında devlet, yabancıya konut satışına destek verecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
YABANCIYA KONUT SATIŞI İHRACAT SAYILACAK
Kararla birlikte ilk defa emlakçılara Türkiye'deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satması hizmet ihracatı sınıfına alındı. Karar kapsamında yabancıya konut satışına Ticaret Bakanlığı tarafından devlet desteği verilecek.
 
Karara göre Türkiye'deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satan şirketlere tescil edilmiş markalarının yurtdışında tescili ve korunması için bu giderlerinin yüzde 50'si oranında, yıllık en fazla 600 bin TL tutarında destek verilecek.
 
Pazara giriş belgeleri desteğinin üst limiti yıllık 1.8 milyon TL olacak. Birim açılması ve işletilmesiyle ilgili belgelendirme giderleri için 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 720 bin TL tutarında destek verilecek.
 
Yıllık 1.8 milyon TL'ye kadar reklam ve tanıtım giderleri desteği verilecek.
Fuarlara ve etkinliklere katılım için etkinlik başına 300 bin TL'ye kadar destek sağlanacak.
Film ve dizilerde ürün yerleştirme için yıllık en fazla 600 bin TL destek sağlanacak.
Sanal fuar organizasyon desteği faaliyet başına 600 bin TL olacak.
Yarışma ve etkinlik desteği etkinlik başına 1.2 milyon TL olacak.
Ticaret Bakanlığı'nın gayrimenkul hizmetlerine vereceği desteklerle ilgili açıklamada;
 
"Bireysel katılım: Sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak düzenlenen bakanlık tarafından belirlenen, fuar kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere münferit katılımları,
 
Milli katılım: Sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak milli katılım organizatörü veya işbirliği kuruluşu organizasyonunda düzenlenen ve bakanlık tarafından belirlenen fuar, kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere toplu katılımları
 
Milli katılım organizatörü; Bakanlık tarafından milli katılım etkinliği gerçekleştirme yetkisi verilen şirket ya da kuruluşları
 
Yararlanıcı: Yabancıya yönelik olmak üzere: konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında her türlü gayrimenkul hizmeti veren Türkiye'de yerleşik şirketler diğer kurum ve kuruluşları ifade eder" ifadelerine yer verildi.
 
KONUT SATIŞLARINI NASIL ETKİLER?
Yabancılara gayrimenkul satışlarının desteklenmesinin konut fiyatlarını artıracağı endişesi piyasayı hareketlendirdi.
 
Son 10 yıl içerisinde Türkiye'nin aldığı yoğun göç nedeniyle konut fiyatları adeta tavan yaptı.
 
Özellikle Suriyeli sığınmacıların yoğunlukta yaşadığı illerde yüzde 100'ü bulan kira ve konut fiyatları vatandaşın omzuna yük oldu.
 
İşsizlik ve düşük maaş çıkmazı arasına mahkum edilen geçlerin ise ne ev ne araba hayali kaldı.
 
Türkiye'de konut satışları martta yüzde 20,6 artarak 134 bin 170'e çıktı. Yabancılar geçen ay 5 bin 567 konut aldı. Yabancıya konut satışı ilk çeyrekte ise yüzde 45 artışla 14 bin 344'e yükseldi. Böylece hem mart hem de ilk çeyrek itibarıyla yabancı konut satışında rekor yaşandı.
 
Artan maliyetlerle birlikte konutta üretim azalıyor. Arz açığı artarken yatırımcı ve yabancı talebinin artması ise fiyatların artmasına neden oluyor.