Er: “Güçlü Bir Baro İdealimizi Gerçekleştiriyoruz”

Er: “Güçlü Bir Baro İdealimizi Gerçekleştiriyoruz”
Mersin Barosu, hizmet alanlarını genişletiyor. Baro yönetiminin, Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde yaptığı girişimlerle adliye içinde yeni oda ve hizmet birimleri kazandırdıklarını belirten Baro Başkanı Ali Er, “Avukatlarımız artık hizmete daha kolay ve hızlı ulaşabiliyorlar” dedi.

Mersin Barosu Başkanı Ali Er, Mersin Adliyesi içinde merkez birimlerinin bulunduğu 4. katta yaptıkları yeni çalışmalarla ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. Mersin Barosu’na kayıtlı avukat sayısının şu anda 2 bine yaklaştığı ve hizmet mekanlarının daraldığı bilgisini veren Er, “Biz de Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşerek, bazı birimleri genişletiyoruz ve yeni birimler ekliyoruz. Şu anda baro bünyesine ‘Avukat Hakları Merkezi’, ‘Uzlaşma Merkezi’ ve ‘Basın, Bilişim ve Sosyal Medya’ olmak üzere üç yeni oda ekledik ve avukatlarımızın hizmetine sunduk. Avukat arkadaşlarımızın hizmete daha kolay, daha hızlı erişebilmeleri açısından iyi oldu” diye konuştu.

“Güçlü bir baro idealimizi gerçekleştiriyoruz”

Göreve geldiklerinde ‘hizmet odaklı bir baro olmak istiyoruz’ dediklerini anımsatan Er, bu çerçevede çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. Avukatlara hizmetin öncelikleri olduğunun altını çizen Er, “Özellikle avukatlara yönelik hak ihlalleri çok oluyor. Mesleğimiz çok kutsal bir meslek. Savunduğumuz insanlar arasında sorunlu olanlar da var. Mesleğimizi yaparken bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Karşılaştığımız bu zorlukları ve yaşadığımız sıkıntıları gidermek, kendimizi savunmak ‘Avukat Hakları Merkezi’nin amacı zaten. Avukat arkadaşlarımızın uğradıkları hak ihlallerine karşı, meslektaşlarımızın yanlarında olmalarını amaçlayan bir birim. Avukat Hakları Merkezimizin Başkanı Zişan Ergelen, görevlendirme yapılan ekibi ile birlikte, kalemlerde, mahkemelerde ya da vatandaşlar tarafından hak ihlallerine uğrayan avukatlarımızın yanlarında oluyorlar ve her türlü desteği veriyorlar. Böylece ‘güçlü bir baro’ idealimizi de gerçekleştirmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Avukat Hakları Merkezi’nin en büyük projeleri olduğunu kaydeden Er, avukatların her gün adliye içinde veya dışarıda birçok sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti. Bir günde 3-4 hak ihlaliyle dahi karşılaştıklarını ifade eden Er, bazılarının kısa sürede çözüldüğünü, bazılarında ise yaralanmalara kadar varan çok ciddi olaylar yaşandığını anlattı. Er, Baro yönetimi olarak, avukatların uğradıkları her hak ihlalinde yanlarında olduklarını söyledi.

“Toplumumuzda uzlaşma kültürü zayıf olduğu için Uzlaşma Merkezimiz daha geç oturacak”

Uzlaşma Merkezi ile ilgili de bilgi veren Er, Türk toplumunda uzlaşma kültürünün biraz zayıf olduğunu, bu nedenle merkezin yeni yeni işlerlik kazanmaya başladığını belirtti. Mersin Barosu avukatlarına da uzlaşmayla ilgili görevlendirmeler geldiğini aktaran Er, “Uzlaşmanın zamanla oturacağını düşünüyorum. Bizde arabuluculuk da var. Hukuk anlamında arabuluculuk, ceza anlamında ise uzlaşma var. Uzlaşmanın oturması biraz daha zor gözüküyor. Bu da toplumun yapısından kaynaklanıyor. Türkiye’de uzlaşma kültürü biraz geç olacak ama olacak. Bu konuda ümitliyim” şeklinde konuştu.

“Büro açamayan arkadaşlarımız için her şeyi içinde bürolar oluşturacağız”

Yeni hizmet birimleri dışında da birçok projeleri olduğunu dile getiren Er, bunlardan birinin, maddi durumu yetersiz olduğu için büro açamayan avukatlara yönelik olduğunu kaydetti. Baro bünyesinde sekreteryasından bilgisayarı dahil tüm malzemelerine kadar her şeyi içinde bürolar oluşturmayı düşündüklerini söyleyen Er, şöyle devam etti: “Bu büroları da bu durumda olan avukat arkadaşlarımıza çok cüzi bedellerle kiralamayı düşünüyoruz. Bu projemizi gerçekleştirmemiz çok uzun sürmez. Bu büroları ya Gökdelen’de 15. katta Mersin Barosu’na ait odalarda ya da sosyal tesisimizin ikinci katında yapmayı hedefliyoruz. Yer sıkıntımız yok. Altyapısını oluşturup iki ayda tamamlamayı amaçlıyoruz.”

Sosyal tesis projesinde ise tespit ettikleri bir yer olduğunu, ancak daha iyi bir yer bulmak için şimdilik beklemede olduklarını kaydeden Er, yeri belirledikten sonra bu projeyi de gerçekleştireceklerini ifade etti.

“Kadınlara ve çocuklara yönelik tüm hak ihlallerinde müdahil olacağız”

Er, Mersin Barosu olarak Kadın Hakları Merkezi ve Çocuk Hakları Merkezi’nin çalışmalarıyla ilk kez Mersin genelinde tüm adliyelerde hak ihlaline uğramış, istismar edilmiş çocuklar ve kadınlara yönelik tarama yaptıkları bilgisini de verdi. Er, “Bu konuda takip etmediğimiz hiçbir dosya bırakmayacağız. Şu anda müdahil olduğumuz yaklaşık 70-80 dosya var ilçelerle beraber. Listeleme işimiz sürekli olacak ve hepsine müdahil olup, mağdurlara destek vereceğiz” dedi.