Er: “Avukatların Hukuki Konularda Bilirkişilik Yapması Kaldırılmamalı”

Er: “Avukatların Hukuki Konularda Bilirkişilik Yapması Kaldırılmamalı”
Mersin Barosu Başkanı Ali Er, Bilirkişilik Kanunu’nda yapılan yasal düzenlemeyle avukatların bilirkişilik yapmalarının kaldırılmasını eleştirerek, alanında uzman hukukçular tarafından da bilirkişilik yapılmasına dair gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi. Er, “Avukatsız bilirkişilik asla düşünülemez” dedi.

Baro Başkanı Er, yazılı bir açıklama yaparak, Mersin’de bilirkişilik eğitimini tamamlayarak sertifika alan avukatların, bilirkişilik yapmak için Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvurularının reddedilmesini eleştirdi. Bilirkişilik Kanunu’nda yapılan yasal düzenlemede avukatların bilirkişilik yapamayacağının yer almasının, meslektaşlarında tereddüt ve endişeler oluşturması üzerine, Adalet Bakanlığı’na avukatların da bilirkişilik yapabilmesi için Aralık ayında başvuruda bulunduklarını anımsatan Er, “Hukuki konularda avukatlar bilirkişilik yapamayacaksa, kim yapacak? Avukatsız bilirkişilik asla düşünülemez. Uzmanlık gerektiren, örneğin yabancılar hukuku, milletler arası özel hukuk, iş ve sosyal güvenlik hukuku, sigorta hukuku gibi alanlarda kendisine başvurulacak olan bilirkişiler, çoğu zaman ilgili alanda uzman olan hukukçulardır. Bu tip bir dava ile karşılaşıldığında bunun hakim tarafından çözülmesini beklemek, uygulamada mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Avukatın hukuki konularda bilirkişilik yapması kaldırılmamalıdır”

Hakimlerin iş ve dosya yoğunluğu da dikkate alındığında, çözüm olarak bilirkişi listesinde yer alan, başka alanlardaki bilirkişilere dosya yönlendirmenin söz konusu olacağına işaret eden Er, şöyle devam etti:

“Hukuk sisteminin içinde yer alan ve hukuk sistemini diğer tüm meslek dallarındaki bilirkişilerden daha iyi bilen hukukçuların asıl bu noktada görev devri söz konusu olacaktır. Alanında uzman hukukçular tarafından yapılması zorunlu alanların da eklenmesi zorunluluk arz etmektedir.”

Bilirkişi uzmanlık eğitimlerinin yeterli görülmemesinin eşitsizlik oluşturacağını da vurgulayan Er, şunları kaydetti:

“Bilirkişi listesinde yer alabilmek için zaten belli bir uzmanlık alanı ve belli bir mesleki tecrübe gerekmektedir. Hukukçu meslektaşlara Adalet Bakanlığı izni doğrultusunda, Türkiye’nin gözde üniversiteleri tarafından uzman oldukları branşlara yönelik ‘bilirkişi uzmanlık eğitimi’ verilmekte ve sertifika programları düzenlenmektedir. Başka bir meslek dalında böyle bir eğitim uzmanlığa esas kabul edilirken, hukukçuların aldığı bu eğitimlerin dahi uzmanlık için yeterli görülmemesi de eşitsizlik oluşturacaktır.”

Alanında uzman hukukçular tarafından da bilirkişilik yapılmasına dair gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Er, “Avukatın hukuki konularda bilirkişilik yapması kaldırılmamalıdır. Adaletin en önemli unsuru olan avukatlar göz ardı edilemez, asla yok sayılamaz. Mersin Barosu Başkanlığı olarak meslektaşlarımızın hakkını korumaya devam edeceğiz” dedi.