Ekonomik Kriz Ekşikara üzümü de vurdu

Ekonomik Kriz Ekşikara üzümü de vurdu
Karaman'da yaklaşık 10 köy ekşikara üzümünden zarar etti.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Ekonomik krizin çiftçiye büyüz zararlar verdiğini işaret etti. Recep Muğlu; “Maliyetlerin artması ekşikara üzüm üreticilerini de etkiledi.”

 
Karaman Merkeze bağlı Bozkandak, Masdat, Kızılyaka, Manyan, Başkışla, Morcalı, Burhan, Pınarbaşı, Bayır, Kızılca köyleri başta olmak üzere birçok köyümüzde üzüm serme ve kurutma telaşı sona erdi.
Karaman’ın marka ürünü kurutulmuş ekşikara, çerezlik olarak üretilen diğer çeşitlere göre daha kıymetli olduğu için ilgi daha fazla.
 
Tarımda maliyetlerin artması ve ülkemizde yaşanan ekonomik krize bağlı olumsuzluklar ekşikara üzüm üreticilerini de etkilediğini vurgulayan Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman’da Sezonuna göre 1000 ton üretiminin olduğunu fakat geçen yıl 16 liradan satılan üzümün bu yıl 9-10 liradan zor alıcı bulduğunu ifade etti.
 
Muğlu yaptığı açıklamada; Özenle doğal ortamda kurutulan bu üzüm bölge halklarının ciddi geçim kaynağı. Bu yıl alıcısı olmaması, fiyatların düşük olması, üreticilerimizi zor durumda bıraktı.
 
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ
 
Ekşikara üzümün vücuda faydaları saymakla bitmez. Güneşte doğal olarak kurutulan ekşikara üzümü, kan yapıcı özelliğinin yanı sıra aynı zamanda bir enerji deposu. Karaciğerin en iyi dostu ve eklem ağrılarının giderilmesinde bire birdir etkilidir. İri taneli ve tadı mayhoş olan bu üzüm çeşidi, taze olarak yenildiği zaman damakta güzel bir tat bırakır.
Ekşikara üzümü Karaman’da çok yoğun olarak yetiştiriliyor. Bağlara ekşikara aşısı yapılıyor. Ziraat Odası olarak bu ürünün tanıtımı için Türkiye pazarında hak ettiği yeri alması adına çalışmalarımız devam ediyor. Ekşikara üzümü tamamen doğal ortamlarda yetişip, kurutulduğu için rakipsiz konumundadır. Elmada olduğu gibi Ekşikara da Karaman’ın bir markasıdır.
Karaman’da da özellikle son yıllarda Göksu Vadisi'nde kendiliğinden yetişen ve bölgede "Deli üzüm" diye bilinen, hastalıklara dayanıklı yabani asmalara yerli çeşitler aşılayan köylüler, yeni bağlar oluşturdu. Bu yöntemle oluşturulan üzüm bağlarında, özellikle "ekşikara" cinsi üzümde yüksek verim alındı.
Üretimin yeniden canlandığı bölgede, çalışmalar sonucu 2014 yılında ekşikara üzümü Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğünce Tescilli Çeşitler Listesi'ne alınarak Milli Çeşit Listesi'ne girdi.” Bilgilerini aktardı.