EYT için 2023 bütçesinde kaynak yok!

EYT için 2023 bütçesinde kaynak yok!
Milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) vatandaş, EYT yasasının çıkması için merakla beklerken, EYT için istenen ek bütçe AKP'nin oylarıyla reddedildi.
Milyonlarca vatandaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( EYT) sorunun çözümü için Meclis'ten çıkacak kararı dört gözle bekliyor. EYT için AK Parti iktidarı 2023 yılını işaret ederken, emekli olacak vatandaşlar için istenen ek bütçe AK Parti'nin oylarıyla reddedildi.
 
EYT İÇİN EK KAYNAK AKP'NİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ
EYT'li vatandaşlar için yasal düzenleme hazırlayan iktidarın ilk etapta en az 146 milyar TL para bulması gerekiyor. Fakat 2023 yılı bütçesinde EYT'liler için kaynak ayrılmadı. Eski Merkez Bankası Başkanı İYİ Partili Durmuş Yılmaz'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine 120 milyar TL ödenek konulması için verdiği önerge ise AK Parti oylarıyla reddedildi.
 
Sözcü'de yer alan habere göre, 1,5 milyon EYT'liye en düşük emekli aylığı olan 3 bin 500'er TL ödenmesi halinde bütçeye yıllık 63 milyar TL ek para bulunması gerekiyor.
 
Ayrıca 1,5 milyon EYT'linin asgari ücret üzerinden maaş aldıkları varsayıldığında, emekliye ayrıldıkları anda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yıllık 40,1 milyar TL prim geliri kaybına uğrayacak.
 
1,5 MİLYON EYT'Lİ İÇİN YILLIK 146,6 MİLYAR TL GEREKİYOR
İşsizlik Sigortası Fonu da emeklilikle birlikte yıllık 3.5 milyar TL civarında prim gelirinden olacak. 1,5 milyon EYT'liye emekli olduklarında iki bayram ikramiyesi olarak toplam 3,3 milyar TL ödenecek.
 
Böylece 1,5 milyon EYT'li için kaynak ihtiyacı ve gelir kaybı toplamı yıllık 146 milyar 652 milyon TL'ye ulaşacak. Yaklaşık 5 milyon EYT'linin emekli olması halinde ise bu rakam yıllık 489 milyar TL'ye dayanacak.
 
İYİ PARTİNİN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
Çalışma Bakanlığı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında önerge veren İYİ Partili Milletvekili Durmuş Yılmaz, ilk etapta emekli olacak 1,5 milyon EYT'linin maaş ödemesi için bakanlık bütçesine 120 milyar TL ek ödenek konulmasını istedi. Ancak önerge iktidarın oylarıyla reddedildi.
 
Yılmaz, "Aralık ayında EYT teklifi geldiğinde bizi tekrar toplayıp buraya bir ödenek mi konulacak?" diye sordu.