ECZANELER GREVE GİDİYOR

ECZANELER GREVE GİDİYOR
Eczacılar Odası Başkanı Osman Ünsal, 4 Aralık Cuma günü yürürlüğe girecek yeni mali tedbirlerle yılsonuna kadar ülke genelinde 7 bin eczanenin kapanacağını, eczacılar olarak 4 Aralıkta tüm eczaneleri
4 Aralık Cuma günü ilaç alanında yürürlüğe girecek yeni mali tedbirlerle ilgili olarak Karaman Eczacılar Odası bir basın toplantısı düzenledi.
 
Eczacılar Odası Başkanı Osman Ünsal, 4 Aralık Cuma günü yürürlüğe girecek yeni mali tedbirlerle yılsonuna kadar ülke genelinde 7 bin eczanenin kapanacağını, eczacılar olarak 4 Aralık’ta tüm eczanelerin kapatılacağını söyledi.
 
Ünsal, “Eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, son zamanlardaki düzenlemeler sonucunda ilaca erişimde büyük zorluklar yaşıyorlar. Geçimini bile zor sağlayanlar, bu ülkenin yoksulları ve yoksullaştırılmakta olanları sürekli zamlanan muayene ücreti ödemek zorunda bırakılıyor, prim borcu nedeniyle ilaçlarını alamıyor. Ya da birikmiş muayene ücretini ödeyemedikleri için ilaçlarını alamadan eczanelerden ayrılıyorlar.
Bizlerse, hiç bizimle ilgisi olmayan muayene ücretlerini tahsil etmekle “görevlendiriliyor”, adeta kamunun tahsildarı haline getiriliyoruz. Son beş senedir, bir gecede çıkartılan kararname ve tebliğlerle gün geçtikçe eritiliyoruz, her gün kurallar değişiyor, reçete onay sistemi çalışmıyor, eczanelerimizde sürekli bir gerginlik altında hizmet vermeye çalışıyoruz. Biz eczacılar, artık daha fazla bu tabloyu yaşamak, hastalarımızın ilaçlarını alamadan eczaneden çıktığına tanık olmak istemiyoruz.
 
Kamunun sağlık hakkını, yaşama hakkını koruduğunu görmek istiyoruz, onu her geçen gün yerle bir ettiğini değil. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, “ekonomi kurmayları” eczanelerimize ve halk sağlığına esas darbeyi 4 Aralık’ta yürürlüğe girecek uygulamalarla vurdu. Bürokratlar, Sayın Bakanlar da dâhil herkesin kabul ettiği gerçek şu: 4 Aralık’ta mali tedbirler bu haliyle başlayacak, bunun bedeli hastanın ve eczacının sırtına yıkılacak olursa ilk elden 3 bin eczane, yılsonuna kadar 7 bin eczane kapanacak. Bunu herkes biliyor. Ama anlaşılan kamu Türkiye’deki eczanelerin üçte birinin kapanmasında, geri kalanların da raflarının boşalmasında bir sakınca görmüyor.
 
Bizlerse bunda bir sakınca, hem de ciddi bir sakınca gören tarafız. Sadece eczaneler açısından değil, halkın sağlığa ulaşmasının biraz daha zorlaşacak olması nedeniyle, ilaçta tasarrufun bedelini ilaç alanında hangi aktörler büyüyorsa onlar ödesin diyoruz” dedi.
 
HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN BU TEDBİRLERİN SONUÇLARI NE OLACAK?
 
Eczacılar Odası Başkanı Ünsal, halk sağlığı açısından alınacak bu tedbirlerin ne gibi sonuçlar doğuracağıyla ilgili olarak, “Birincisi, kapanacak eczanelerimizin 3 bini tek eczane olarak ilçe, belde ve mahallelerde hizmet veriyor. Buralarda yaşayan kişiler ilaçlarını almak için başka bir ilçeye ya da köye gitmek zorunda kalacaklar. İkincisi var olan eczaneler raflarında ilaç bulunamayacak kadar eriyecek, dolayısıyla hastalarımız da bu ilaçları bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda bırakılacak.
 
Üçüncüsü, bu ilk elden kapanacak eczanelerin hepsi, sermayesi olmayan, dayanma gücü zayıf eczaneler olacak. Güçlünün ayakta, zayıfın altta kaldığı bir dönem yaşanacak. Dördüncüsü, bu eczanelerde çalışan insanlar işsiz kalacak. Hepsinden önemlisi, sağlık sistemimize yapılan bu topyekûn saldırıyı hep beraber durdurmazsak bunun arkası gelecek” diye konuştu.
 
Ünsal, eczacılar olarak hep çözümden yana olduklarını ve 60 gün içerisinde sadece bu konu için Sağlık Bakanlığı ile 11 kez görüşerek bir rekor kırdıklarını ancak Bakanlığın olumlu tutumuna karşın taleplerinin hep ötelendiğini ve seslerine kulak verilmediğini söyleyerek, “Bu yıkımdan, bu hizmetten faydalananların da, bu yönetmelikleri yayınlayanların da etkileneceğini biliyoruz.
 
Bir deprem yaratarak, ortaya çıkan çöküntüden yeni bir ekonomik düzen yaratmak için çalışanlar da iyi bilmelidir ki; talepleri görmezden gelmenin, “ben yaptım olducu” anlayışı benimsemenin bedeli de ağır olabilir. Değerli basın mensupları, sizlerin aracılığıyla hastalarımızı ve özellikle kronik rahatsızlığı olanları uyarmak istiyoruz. 4 Aralık Cuma gününe kadar ilaçlarınızı eczanelerinizden alınız. Aksi halde, size hizmet vermek için gece gündüz nöbet tutan eczanelerimizi bulamayabilirsiniz. Eğer bunu yapmazsak 4 Aralık’tan sonra eczanelerimiz teker teker kapanacak. Bizler, bizi yok etmek isteyenlerin bu insafsız tavırlarına daha fazla boyun eğmeyeceğiz.
Teker teker kapanmaktansa, 4 Aralık Günü hep birlikte eczanelerimizi kapatacağız.  Bugün içinde bulunduğumuz durum, bizleri kapanma noktasına getirenlerin ve her şeyden önemlisi sağlık alanını ekonominin insafına terk edenlerin ayıbıdır. Hastalarımızı mağdur etmek amacında değiliz. Bunun için özel önlemler alacak, nöbetçi sayılarını artıracağız. Ayrıca hep beraber mücadele verdiğimiz domuz gribi salgınına karşı da kimseyi mağdur etmeyeceğiz.  Bu kapatma, bir uyarı mahiyetindedir. Bir yıl sonra meslektaşlarının üçte birini kaybedecek bir meslek örgütünün uyarısıdır.
 
Bu bakımdan, 4 Aralık önümüzdeki dönemin ilk günüdür. Bundan sonra yaşanacak durumun provasıdır. Belki ancak o zaman eczanelerin üçte birinin kapanmasının sağlık hizmetinde ne büyük bir kesintiye yol açacağını anlatabiliriz.  Bizler, emeğimizle, mesleğimizle, çocuklarımızın geleceğiyle, çalışanlarımızın ekmeğiyle, hastalarımızın sağlığıyla oynanmasına seyirci kalmayacağız. Sağlık ışığımızı söndürmelerine izin vermeyeceğiz.
 
Türk Eczacıları Birliği ve 51 Bölge Eczacı Odası olarak hastalarımızı mağdur etmeyeceğimizi, ama hastalarımızın uzun vadede mağduriyetine de göz yummayacağımızı duyuruyor, vatandaşlarımızın ve siz değerli basın çalışanlarının bizleri anlayacağını biliyoruz. Yaşatmak için önce yaşamamız gerektiğine inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.