Dünya Engelliler Günü Mesajları

Dünya Engelliler Günü Mesajları
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajları

Rektör Akgül’ün Dünya Engelliler Günü Mesajı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Rektör Akgül, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık, Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiş olup bu gün, dünyanın dört bir tarafında düzenlenen etkinliklerle engelli bireylerin yaşamına ayna tutulmakta ve onları daha fazla anlamamız sağlanmaya çalışılmaktadır.

Engellilik doğal yaşamın bir sonucu olarak tüm canlılarda bulunabilen bir nitelik olmakla birlikte asla değersizleştirici ve utanılası bir durum değildir. Bugün dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i engelli bireylerden oluşmakta olup ülkemizdeki engelli oranı ise yüzde 13'tür.

Burada toplumlara düşen en büyük görev, engelli bireylerin farkına vararak onların hayatını kolaylaştırıcı adımlar atmak, yaşam boyu öğrenmelerine ve eğitim-öğretimlerine kesintisiz devam etmelerine katkı sunmak, onları hayatın dışında tutmadan her alanda kendilerini gerçekleştirmelerine fırsat tanımak ve dünyada yaşayan her canlının ayrı bir değer olduğu bilinciyle özellikle engelli bireylerin deneyimlerinden ve insanî kazanımlarından en üst düzeyde fayda sağlamaya çalışmaktır.

En büyük engelin zihinlerde ve kalplerde olduğu gerçeğinden hareketle, Dünya Engelliler Gününün tüm dünyada ve ülkemizde engellilere karşı daha fazla anlayış ve hassasiyet geliştirmemize katkı sağlamasını temenni ediyor; engelli kardeşlerimize, ailelerine ve onlara gönülden destek veren herkese hürmet ve selamlarımı sunuyorum.”

…………………………………………………………………….

AK Parti Karaman İl Başkanı Mehmet Er;

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, tüm engelli kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Ülkemizin son 15 yılına damgasını vuran insan merkezli yönetim anlayışının ete kemiğe büründüğü alanların başında engelli vatandaşlarımız ile ilgili yapılan düzenlemeler gelmektedir.

2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellilerimizi ilgilendiren pek çok konuda tarihi nitelikte atımlar attık.

2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ise bu reform sürecini üst aşamaya taşıyarak, engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına almıştır.

Ülkemiz bugün engellilerin hayat şatlarının iyileştirilmesi, sosyal ve ekonomik olarak desteklenmesi, geleceğe güvenle bakmaları konusunda dünyada örnek gösterilecek bir konuma ulaşmıştır.

Önümüzdeki süreçte değişen şartları ve ihtiyaçları dikkate alarak, devlet, üniversite, sivil toplum, iş dünyası ve tek tek fertler olarak el ele vermeli, engellilerimizi çok daha müreffeh bir seviyeye hep beraber taşımalıyız.

Tüm engelli vatandaşlarımıza aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür diliyorum. Saygı ve sevgiler sunuyor, her zaman yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum.

………………………

KTSO'dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Gökhan ALKAN ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa TOKTAY 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladılar.

 

“Engelli bireylerin toplumsal hayatta varlık gösterebilmeleri, ortak sağduyu ile gerçekleşecek ve toplumu zenginleştirecek bir unsurdur. Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık, bu sağduyunun ortaya çıkması ve engelli bireylere yönelik toplumsal bilinç ve farkındalığın artması için önemli bir gündür. Engelli bireylere dönük gerçekleştirilecek her türlü çalışma, fırsat eşitliğini arttırarak engelli bireylerin toplumsal hizmetlerden en az engelli olmayan bireyler kadar faydalanabilmesini sağlayacağı için ülkemizi de çağdaş toplumlar seviyesine çıkaracak en önemli özelliklerden biri olacaktır. Maalesef dünyamızda hızla bozulan çevre dengesi, genetiği değiştirilmiş gıdalar, iş ve trafik kazaları ve artan çevre kirliliğinin doğal sonucu olarak her yıl engelli sayısı da hızla artmaktadır. Unutmayalım ki hepimiz potansiyel bir engelli adayıyız. Önemli olan toplum olarak bu durumu kabullenmek, engellilerin yaşam koşullarını göz önünde bulundurarak onlara yönelik girişim ve çabaları ortaya koyabilmektir. Engellilerimizi anlamak, anlatmak, duygularına tercüman olmak, sorunlarına çözüm bulmak, sosyal hayatımızla kaynaştırmak, duygusal ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmak, dayanışmalarını geliştirmek, günlük yaşamlarını kolaylaştırmak, hayatlarını anlamlı hale getirmek hepimizin görevidir.

 

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engelli vatandaşlarımızın topluma katılımları, kendilerini geliştirebilmeleri ve kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri konusunda oluşan toplumsal bilincin artarak devam etmesi umuduyla tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyoruz” ifadelerine yer verdiler.